Herverdeling pakt beter uit dan verwacht

Opbouwers in de sector verpleging & verzorging krijgen al in 2009 een volledig ZZP-budget. In de sector gehandicaptenzorg ontvangen groeiers in 2009 gemiddeld 70% van de budgetopbouw. Instellingen die geld moeten inleveren, hebben nog steeds drie jaar de tijd om hun budget af te bouwen.

Zorgzwaartebekostiging

De financiële herverdeling die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vaststelde, pakt positief uit. Instellingen die door zorgzwaartebekostiging recht hebben op meer geld, hoeven geen drie jaar te wachten op een volledig ZZP-budget. Groeiers in de verpleging & verzorging krijgen al in 2009 hun volledige budget. In de sector gehandicaptenzorg is de budgetopbouw dit jaar gemiddeld 70%, en volgt de rest in 2010.


Maatwerk

De NZa stelde eerder voor een maatwerkregeling op te stellen voor alle instellingen met een budgetopbouw of afbouw van meer dan 13%. Voor budgetopbouwers is dit nu niet meer nodig. Voor budgetafbouwers blijft de maatwerkregeling bestaan. Ter bescherming van hun cliënten krijgen deze instellingen bovendien de gelegenheid om de afbouw in drie jaar te realiseren. Vanaf 1 januari 2012 worden ook alle afbouwers volledig bekostigd op basis van ZZP’s.

Geestelijke gezondheidszorg

Voor zorgaanbieders in de sector geestelijke gezondheidszorg heeft de NZa de financiële effecten van de herverdeling nog niet officieel vastgesteld. Wel hebben deze zorgaanbieders inzicht gekregen in de financiële consequenties.

NZa stelt financiële herverdeling zzp’s vast