Aanmelden biociden twee maanden verlengd

De procedure voor het aanmelden van biociden is met twee maanden verlengd tot 15 september 2009. Om alle producenten van biociden de kans te geven de procedure zorgvuldig te doorlopen is in overleg met de sector overeengekomen de termijn met twee maanden te verlengen.

Na de sluitingstermijn zal het ministerie van VROM de definitieve lijst met biociden die onder het nieuwe beleid vallen publiceren. Tegen alle overig niet aangemelde biociden wordt na 15 september handhavend opgetreden.

Nog niet alle biociden die in Nederland gebruikt worden zijn officieel toegelaten. Uit onderzoek is gebleken dat geen van de producten op de Nederlandse markt een hoog risico voor mens en milieu vormt. Hierbij is gekeken naar de risico-inschatting op basis van de stofeigenschappen. Aanmelding van nog niet toegelaten biociden is verplicht. Als producenten of gebruikers biociden niet aanmelden, wordt de biocide van de markt gehaald.

Het onafhankelijke College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) toetst alle nog niet geregistreerde biociden. De biociden worden hierbij onderzocht op de effecten voor mens, dier en milieu. Alleen biociden die op een veilige manier gebruikt kunnen worden en die geen onaanvaardbare effecten hebben, worden toegelaten voor bepaalde toepassingen.

Een biocide is een werkzame stof of preparaat dat één of meer werkzame stoffen bevat, bestemd of aangewend om een schadelijk organisme te vernietigen of onschadelijk te maken of het op andere wijze langs chemische of biologische weg te bestrijden. Een biocide wordt gebruikt omdat ze positieve effecten hebben: bescherming, conservering of voorkoming van aantasting. Door het gebruik van deze middelen kunnen risico's voor de volksgezondheid of economische schade worden voorkomen. Als keerzijde kan het gebruik van deze middelen risico's opleveren voor de volksgezondheid of voor het milieu. Het is van belang dat deze stoffen veilig kunnen worden toegepast. Op de website van het Ctgb kunt u binnenkort een conceptlijst vinden van reeds aangemelde biociden.