100 miljoen voor vernieuwingen in zorg

Voor vernieuwingen die leiden tot betere zorg is tot en met 2012 100 miljoen euro beschikbaar. Dat hebben minister Klink en staatssecretaris Bussemaker vandaag bekendgemaakt.

Oude man probeert rollator met navigator uit.

De bewindslieden gaven hun boodschap af tijdens het Zorginnovatieplatform in Amsterdam. Innovaties kunnen werkprocessen verbeteren, samenwerking in de zorgketen bevorderen en de zorgsector aantrekkelijker maken om in te werken. Ook kunnen ze bijdragen aan de zelfredzaamheid van patiënten, zodat zij minder vaak een beroep op de zorg hoeven te doen.

Tegoedbon voor kennis

Organisaties kunnen onder meer een beroep doen op een 'tegoedbon voor kennis'. Ook worden kleine vernieuwingen die op kleine schaal hun nut hebben bewezen, onder de aandacht gebracht van een grotere groep. De innovaties gebeuren onder toezicht van uitvoeringsorganisatie SenterNovem.

Nationaal platform

Tijdens de bijeenkomst overhandigden 6 bedrijven en organisaties (Menzis, Achmea, TNO, Philips, KPN en Rabobank) een manifest aan de bewindslieden van VWS. Zij willen een Nationaal Platform E-healht oprichten, dat samen met ZIP en VWS landelijke samenwerking en technologische standaarden van de grond gaat tillen.

Minister Klink is blij met het initiatief en met de steun van de raden van bestuur van deze organisaties Hij vindt het goed dat deze samenwerking tot stand komt, ook gezien het recente rapport ‘Zorg op afstand. Een innovatie in de langdurige zorg’ van de Algemene Rekenkamer. De staatssecretaris benadrukte dat er geleerd moet worden van fouten uit het verleden, waarin e-health projecten niet goed doordacht waren.