Meer dan helft van bouwvergunningen vervalt

Typen op toetsenbord

Minister Cramer van VROM wil burgers meer ruimte geven voor vergunningsvrij bouwen. Voor schuurtjes, serres en aanbouwen hoeven mensen geen vergunning meer aan te vragen. Het kabinet geeft hiermee gehoor aan klachten van burgers over lange wachttijden en vergaande bemoeienis van de overheid bij hun bouwplannen. Het aantal bouwvergunningen wordt bijna gehalveerd van 120.000 naar 65.000. Burgers en bedrijven besparen hiermee 35 miljoen euro en 3000 uur.

Dit voorstel om vergunningvrij bouwen uit te breiden, past in het kabinetsbeleid om de administratieve lasten voor burgers aan te pakken. Het beleid rond bouwvergunningen is een grote ergernis voor de burger. Ook past het in het beleid van het kabinet om vanwege de economische recessie soepel met regels om te gaan en zo de economie te stimuleren.

In het voorstel wordt de naast het bestaande woonhuis te bebouwen oppervlakte in eigen tuin vergroot van 35 naar 100 vierkante meter. Daarbij geldt dat een bijgebouw of aanbouw niet meer dan de helft van het tuinoppervlak mag beslaan. Een aanbouw met schuin dak mag zonder vergunning tot vier meter hoog worden gebouwd en dat is hoger dan nu toegestaan. Voor de gemeente blijft er een mogelijkheid om achteraf in te grijpen in het geval van een ‘excessief lelijk bouwwerk’.