Landbouwministers maken afspraken over bescherming dieren tijdens doden

In Luxemburg hebben de Europese landbouwministers tijdens de Landbouw- en Visserijraad een akkoord bereikt over de bescherming van dieren tijdens het doden.

De centrale verplichting in de nieuwe verordening is om dieren te bedwelmen voordat zij gedood worden. De bedoeling is dat dieren voordat zij worden geslacht zo snel mogelijk bewustzijn en gevoel verliezen zodat het slachten zo pijnloos mogelijk gebeurt.

De nieuwe verordening vervangt een bestaande richtlijn uit 1993 en moet de omstandigheden bij het slachten of doden van dieren verbeteren en een humane behandeling garanderen binnen de Europese Unie. De ministers hebben nieuwe regels afgesproken voor het doden van landbouwhuisdieren. Dit zijn dieren die worden gehouden voor de productie van levensmiddelen, wol, huiden of andere producten. Het voorstel kent meer verantwoordelijkheid en flexibiliteit toe aan slachthuizen voor het waarborgen van dierenwelzijn.

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is blij dat de Europese wetgeving wordt vernieuwd. Door de inbreng van Nederland zijn de doelvoorschriften nauwkeuriger beschreven. Dit leidt tot betere garanties voor dierenwelzijn en betere controlemogelijkheden voor de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Ook zijn in de verordening nieuwe bedwelmingsmethoden opgenomen inclusief bijbehorende gebruiksvoorschriften. Hiermee geeft Verburg uitvoering aan een toezegging in de Nota Dierenwelzijn. Verder heeft Nederland er samen met een aantal andere Europese lidstaten voor gezorgd dat de gebruiksvoorschriften bij verschillende bedwelmingsmethoden nauwkeuriger en strenger zijn gedefinieerd. Hiervoor zijn Nederlandse onderzoeksgegevens gebruikt.

Minister Verburg is teleurgesteld over het feit dat er in de Raad niet voldoende steun was voor een Europees verbod op het elektrisch waterbad als bedwelmingsmethode. Zij pleit voor dit verbod omdat onderzoek van Animal Science Group van Wageningen UR heeft aangetoond dat een flink aantal vleeskuikens onvoldoende wordt bedwelmd met de huidige waterbadmethode. Verburg heeft de resultaten van het onderzoek onder de aandacht van haar Europese collegaministers gebracht. Europees Commissaris Vassiliou voor Gezondheid en Consumenten is Nederland wel tegemoet gekomen met de toezegging dat er spoedig een evaluatie plaatsvindt van het elektrisch waterbad als bedwelmingsmethode. Ondertussen zullen Nederlandse pluimveeslachterijen overstappen op alternatieve bedwelmingsmethoden. "Hiermee wil Nederland aantonen dat alternatieve bedwelmingsmethoden haalbaar zijn, zowel op het gebied van dierenwelzijn als vanuit economisch oogpunt", aldus Verburg.

Ondanks dat Verburg blij is met de vooruitgang die is geboekt, heeft zij zich tijdens de Raad onthouden van stemming. Verburg is kritisch over de voorwaarden en beperkingen in de verordening waar lidstaten tegenaan lopen als zij nationaal verdergaande maatregelen willen nemen. Verburg: "Ik vind het een verkeerd signaal als Europese regelgeving een lidstaat niet vrij laat om een maatregel te nemen die is gericht op een verdere verbetering van dierenwelzijn. Bovendien vind ik het belangrijk dat Europese regels ruimte bieden voor innovaties, zoals het toepassen van nieuwe bedwelmingsmethoden."