Lancering Geschillencommissie Luchtvaart

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Beste mensen,

Het vakantieseizoen staat voor de deur. De tijd dat Nederland er massaal op uit trekt. Vakantiegangers die kiezen voor het vliegtuig kunnen dat met een nog geruster hart doen. Want per 1 juli aanstaande gaat de Geschillencommissie Luchtvaart van start. Dat is drie keer goed nieuws. Goed voor de consument. Goed voor de sector. En goed voor de positie van Nederland als vooraanstaande luchtvaartnatie.

Goed nieuws voor de consument
Passagiers die vinden dat ze benadeeld zijn door hun luchtvaartmaatschappij krijgen er een simpele mogelijkheid bij om te klagen en hun recht te verkrijgen. Gewoon via internet, zonder ingewikkeld gedoe en zonder hoge kosten.

Consumenten krijgen dus meer keuze. De mogelijkheid om naar de Inspectie te gaan blijft gewoon bestaan. Daar kunnen ook klachten met terugwerkende kracht in behandeling worden genomen. Ook kan de consument er natuurlijk nog steeds voor kiezen om naar de rechter te stappen. Maar voor vluchten vanaf volgende week woensdag ontstaat de nieuwe mogelijkheid geschillen voor te leggen aan de Geschillencommissie. Of het nu gaat om een losse vlucht of een vlucht als onderdeel van een pakketreis.

Goed nieuws voor de sector
De sector laat zich hiermee van zijn beste kant zien. Ik wil de maatschappijen – verenigd in Barin - en Consumentenbond feliciteren met dit resultaat. Prima dat u uw verantwoordelijkheid oppakt om te zorgen voor een goede afhandeling van klachten. Een goed voorbeeld van zelfregulering.
In november vorig jaar werd u het eens over de intenties. Nu is ook de realisatie rond. Precies op tijd. De sector maakt waar wat ze heeft beloofd.

Goed nieuws voor Nederland
Het belang van deze mijlpaal heeft nog een wijdere strekking. Want dit is ook goed nieuws voor Nederland. We markeren hiermee opnieuw onze positie als vooraanstaande luchtvaartnatie in Europa. We lopen voorop. Vorig jaar heeft EU-Commissaris Tajani ons al geprezen om onze pro-actieve opstelling. Deze geschillencommissie is de opmaat tot een Europese aanpak van consumentenbescherming in de luchtvaart. Want dat is natuurlijk het doel: één klachtenwebsite voor iedereen die vanaf een Europese bestemming vliegt. Nederland zet de eerste stap. Wij hebben de primeur. Wij zetten de toon. En in Europa geldt: c’est le ton qui fait la musique!

De nieuwe geschillencommissie vindt onderdak bij de Stichting Geschillencommissies Consumentenzaken. Een vertrouwd adres met een onafhankelijke positie. Dat komt de helderheid voor consumenten ten goede. Ik wens alle betrokkenen heel veel succes. En ik hoop – net als u allen – op een mooie zomer met zo weinig mogelijk geschillen en zo veel mogelijk zonneschijn.