Praktijkspoor officieel van start

'Met Praktijkspoor kan iedereen zien hoe het wél kan. In plaats van problemen en knelpunten ligt de focus op oplossingen.' Dit zei staatssecretaris Bussemaker tijdens de startbijeenkomst van de stuurgroep Kwaliteitsspoor.

Dames en heren,

Wij zijn hier vanavond bijeen om officieel Praktijkspoor van start te laten gaan. Dat doen we mét elkaar. U bent mét elkaar als vertegenwoordigers van ondernemend Nederland en belangenorganisaties van mensen met een handicap of chronische ziekte.
Mijn collega Frank Heemskerk en ik zijn hier mét elkaar als vertegenwoordigers van het kabinet.

Dat laatste mag u overigens opvatten als een duidelijk signaal van het belang dat het gehele kabinet hecht aan de participatie van mensen met een handicap of chronische ziekte. Uitgangspunt van mijn beleid is dat mensen met een handicap of chronische ziekte volledig moeten kunnen participeren in alle facetten van het maatschappelijk leven. Op basis van autonomie, menselijke waardigheid en eigen kracht. Een toegankelijke samenleving – in letterlijke en figuurlijke zin – is daar een voorwaarde voor. Daar maak ik me als coördinerend bewindspersoon sterk voor.

Regie over je eigen leven, daar gaat het om! Mensen met een handicap of chronische ziekte willen namelijk net als ieder ander zélf hun boodschappen kunnen doen. En net als ieder ander hun vrije tijd kunnen besteden of hun zaken kunnen regelen. Dus moet onze samenleving zódanig worden ingericht, dat iedereen, met of zonder beperking, gelijke kansen heeft om mee te doen. Een samenleving waarin mensen zelf de controle kunnen voeren over hun bestaan. En waarin ze zelf die keuzes kunnen maken die voldoen aan hun eigen behoeftes.

Helaas, dames en heren, is dat nu nog te vaak te lastig. Aanbieders van goederen en diensten werpen onnodige drempels op. Onbedoelde en onbewúste drempels vooral. Want meestal beseffen ondernemers het niet eens dat ze mensen uitsluiten. En dat is des te spijtiger, want zo missen ze klandizie. Dat loopt behoorlijk in de papieren.

In dit verband noem ik de campagne ’12 procent van je omzet laat je niet lopen’. Een campagne die u ongetwijfeld kent of waaraan u misschien zelfs hebt meegewerkt. Binnen mijn eigen departement staat de campagne bekend als goed voorbeeld van hoe ondernemers positief kunnen worden aangezet tot actie. Dit moge meteen gelden als compliment voor collega Heemskerk, wiens ministerie de campagne ondersteunt.

Uiteraard mag de bal niet alleen bij ondernemers gelegd worden. Zoals de onderzoekers van Berenschot en Erasmus Universiteit Rotterdam terecht stellen: het begrip ‘drempels’ is subjectief. Omdat mensen en hun omgeving verschillen, is niet goed objectief vast te stellen wat als een drempel kan worden aangemerkt, en wat niet. Voor iemand met een gehoorbeperking is versterkt geluid in een bioscoop een goede oplossing. Maar voor iemand met een stoornis in het autistische spectrum juist niet.

Mag de bal dan gelegd worden bij de mensen om wie het gaat, de mensen met een handicap of chronische ziekte? Ik zal u eerlijk zeggen: ja, dat mag – nee, dat moet zelfs. Wie zijn eigen leven wil leven, neemt er ook de verantwoordelijkheid voor. Zelfs als er drempels zijn. Tot mijn vreugde constateer ik dat de belangenorganisaties de laatste jaren dit standpunt ten volle uitdragen. De zelfstandigheid en zelfredzaamheid van mensen wordt erdoor bevestigd. Daarmee wordt iedereen een zinvol perspectief geboden op een autonoom bestaan.

U weet het vast nog beter dan ik: mijn droom van toegankelijke goederen en diensten in gelijkwaardige samenleving is een droom van maatwerk. En tóch is het mogelijk om het ene maatwerk model te laten staan voor een volgende situatie. Goed voorbeeld doet goed volgen, dat is mijn stellige overtuiging. Wat dat betreft gaat Praktijkspoor een schat aan informatie opleveren. Een schat aan goede voorbeelden vooral. Met Praktijkspoor kan iedereen zien hoe het wél kan. In plaats van problemen en knelpunten ligt de focus op oplossingen. Er gebeurt al immers heel veel op het gebied van toegankelijkheid. De kunst is nu om die kennis en ervaringen te delen: informatie ontsluiten en toepasbaar maken. Het informatiepunt is daarbij een belangrijk hulpmiddel. En u gaat daarvoor zorgen. Nog dit jaar zal het informatiepunt officieel van start gaan - op 3 december, de dag die door de VN is uitgeroepen tot internationale dag voor mensen met een handicap.

Daar zijn meer departementen bij betrokken dan enkel het mijne. Mijn collega Frank Heemskerk vertelt u daar nu meer over.

[bijdrage collega Heemskerk]

Dankjewel Frank.

Dames en heren, terug naar u. Want vanavond draait het vooral om ú. U bent het die mét elkaar Praktijkspoor tot een succes kunt maken. Of liever gezegd: zúlt maken. Daarvan ben ik overtuigd. Niet voor niets hebt u allen van harte ingestemd met mijn verzoek om zitting te nemen in de stuurgroep van Praktijkspoor. Dat doet u alleen als u gelooft in de droom van een toegankelijke samenleving. Zoals ik ook daarin geloof. Ik droom van een Nederlandse samenleving die voor iedereen toegankelijk is, waar iedereen welkom is, waar iedereen tot zijn recht kan komen.

Dames en heren, ik ga afronden. U hebt vanavond nog veel te dromen én veel te doen. Ik nodig nu uw voorzitter uit, de heer Otwin van Dijk, om namens de gehele stuurgroep officieel mijn opdracht te aanvaarden.

[dromenvanger wordt aangereikt, ter overhandiging aan de heer Van Dijk]

Dit officiële moment wil ik symbolisch kracht bij zetten door deze dromenvanger aan u te overhandigen. Moge deze dromenvanger u helpen alle goede dromen te vangen. De overlevering vertelt dat de goede dromen daarmee binnentreden in onze levens, en dus in onze samenleving. Ik wens u en uw stuurgroep van harte veel droom- en daadkracht toe bij de uitvoering van uw belangrijke taak.