Oprichting warmtebedrijf Eneco Delft

Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu is positief over de samenwerkingsvorm Warmtebedrijf Eneco Delft. Zij was vandaag aanwezig bij de officiële oprichting. In het project Warmtebedrijf Eneco Delft werken de gemeenten Delft en Midden-Delfland samen met energieleverancier Eneco en de Delftse woningcorporaties DUWO, Woonbron en Vidomes.

Minister Cramer: 'Het werkprogramma Warmte op Stoom geeft blijk van de duurzame energieambities van dit kabinet. Met dit programma wil het Rijk de verduurzaming van warmte versnellen. De inzet van restwarmte speelt hierbij een beangrijke rol. Maar restwarmteprojecten kunnen alleen van de grond komen als alle regionale partijen samenwerken. De gemeente Delft is deze uitdaging aangegaan en heeft samenwerking gezocht met verschillende belanghebbenden. Dit is weer zo'n mooi voorbeeld van een lokaal klimaatinitiatief, waarbij bestuurders en ondernemers niet afwachten, maar zelf de handen uit de mouwen steken en tot actie overgaan. Ik hoop dat vele gemeenten zullen volgen!'

Met het warmtebedrijf streven de oprichtingspartners er naar om in gezamenlijkheid de uitstoot van CO2 in de toekomst verder terug te dringen. In eerste instantie gaat het om een totale CO2-reductie van ruim 20.000 ton per jaar. Dat komt neer op de uitstoot van ongeveer 8000 modale huishoudens. In de toekomst zal die reductie oplopen als ook onder andere geothermie (warmte uit diepe aardlagen) als energiebron gebruikt kan worden.