Nederland en Rusland willen piraterij-tribunaal

Nederland en Rusland gaan de mogelijkheden bekijken om een tribunaal op te richten om Somalische piraten in hun regio te berechten. Ook gaan beide landen in 2013 een vriendschapsjaar organiseren.

Dit is afgesproken tijdens een bezoek 19 en 20 juni van een Russische regeringsdelegatie. Deze bestond uit president Medvedev, vice-premier Zoebkov, minister Lavrov van Buitenlandse Zaken en minister Avdejev van Cultuur.

Tijdens het bezoek leidden minister-president Balkenende en president Medvedev besprekingen tussen de twee regeringsdelegaties. Daarnaast waren er verschillende ontmoetingen tussen Nederlandse en Russische ministers.

Tribunaal

Minister Verhagen (BZ) en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov spraken over een tribunaal voor Somalische piraten. Zij willen dat die in de regio wordt gevestigd. Veroordeelde Somalische piraten moeten hun straf ook daar uitzitten.

Omdat Nederland ervaring heeft met strafrechttribunalen, wil het een voortrekkersrol spelen bij de opzet van het tribunaal.

Rusland stuurt deskundigen naar een internationale bijeenkomst begin juli in Den Haag. Daar worden de details van een tribunaal verder uitgewerkt.

Energie

De samenwerking tussen de Nederlandse en Russische overheid en tussen de bedrijven is volgens minister Van der Hoeven (EZ) 'de motor van duurzame economische groei een goed medicijn tegen de economische crisis'.

Van der Hoeven sprak met vice-premier Zoebbkov en Nederlandse en Russische bedrijven over de samenwerking op het gebied van energie.

Zo willen Nederlandse bedrijven Rusland ondersteunen om de grote energievoorraden in het noorden van Rusland op een duurzame manier te exploiteren.

Vriendschapsjaar

Tijdens een ontmoeting met minister-president Balkenende kondigde president Medvedev het initiatief aan om in 2013 een vriendschapsjaar te organiseren.

Balkenende noemde dit 'een unieke gelegenheid om de brede samenwerking tussen Nederland en Rusland in de schijnwerpers te zetten'.

Cultuur

Het vriendschapsjaar is volgens staatssecretaris Timmermans (BZ) ook een mooie gelegenheid om meer ruimte te maken voor Nederlandse design, mode en architectuur in Rusland.

'We willen de rijke traditie van culturele uitwisseling tussen onze beide landen graag uitbreiden', zei Timmermans na een gesprek met minister Avdejev van Cultuur.