Dertig miljoen euro voor Oude Rijnzone

Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu investeert 30 miljoen euro in het project Oude Rijnzone. Het project Oude Rijnzone beslaat het gebied tussen Leiden en Woerden.

Met de rijksbijdrage van 30 miljoen euro worden bedrijventerreinen geherstructureerd, de bereikbaarheid verbeterd en goed ingepaste locaties ontwikkeld voor wonen en groen. De rijksbijdrage komt uit het Nota Ruimte budget en uit extra geld dat de Tweede Kamer heeft vrijgemaakt. Het project maakt onderdeel uit van Randstad Urgent.

Investeren tegen verrommeling
Het is een complex gebied, deels verrommeld, deels verouderd, met steden, dorpen, bedrijven en groen. 'Zonder herstructurering dreigt er meer verrommeling, minder groen en minder bereikbaarheid. Dit moeten we aanpakken om de kwaliteit en vitaliteit van het Groene Hart in de Randstad te versterken' aldus minister Cramer.

Regionale samenwerking
De provincie Zuid Holland en zes gemeenten werken intensief samen. De provincie heeft met de regio een bedrijventerreinenstrategie opgesteld waar de behoefteraming naar een lager scenario is gebracht en de herstructurering van de oude bedrijventerreinen wordt versneld. De uitleg van nieuwe bedrijventerrein is naar achteren geschoven. Dit sluit aan bij het Mooi Nederland beleid van minister Cramer.

Succesvol herstructureren
'Met deze succesvolle strategie laat de regio zien dat er wel degelijk veel winst te boeken is door herstructurering. Een paar jaar geleden stond de teller nog op135 ha nieuwe uitleg. Nu is dat nog maar 75 ha. Dat is bijna 50 procent winst. Ik hoop dat deze strategie veel gevolg krijgt in andere regio's', aldus minister Cramer.

Nota Ruimte Budget
'Tijdens deze kredietcrisis is de bijdrage uit het Nota Ruimte budget belangrijker dan ooit', aldus Cramer. 'Daarom wil ik nog dit jaar over alle resterende projecten besluiten.' Het Nota Ruimte budget (1 miljard euro) is bestemd voor complexe ruimtelijke projecten van nationaal belang.


Lees ook de speech van minister Cramer.