Jonge kinderen beter voorbereid naar basisschool

Kinderen met een taalachterstand krijgen extra taallessen bij de kinderopvang en peuterspeelzalen, om te voorkomen dat zij vanaf hun eerste schooldag achterlopen bij hun klasgenootjes.

Dat staat in het wetsvoorstel Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie, dat minister Rouvoet en staatssecretaris Dijksma (OCW) in gaan dienen bij de Tweede Kamer. De ministerraad is hier vandaag mee akkoord gegaan. In het wetsvoorstel wordt aangestuurd op meer en betere voorschoolse educatie in de kinderopvang en peuterspeelzalen. Peuterspeelzalen en kinderopvanginstellingen gaan hiervoor meer samenwerken. Het minimumniveau van de kwaliteitseisen aan peuterspeelzalen komt meer in lijn met die van de kinderopvang. De nieuwe wet houdt voor de ouders de prijzen in peuterspeelzalen laag.

De wet treedt in werking op 1 augustus 2010. Vanaf die datum krijgen gemeenten de wettelijke verantwoordelijkheid om een goed voorschools aanbod te doen aan alle jonge kinderen met een taalachterstand.

Het kabinet stelt in totaal 43,5 miljoen euro beschikbaar voor meer en betere voorschoolse educatie en 60 miljoen euro voor verbetering van de kwaliteit en toegankelijkheid van peuterspeelzalen.