Consultatie invoering prejudiciële procedure: Hoge Raad beantwoordt vragen van rechters

Lagere rechters kunnen straks de Hoge Raad een rechtsvraag voorleggen over een belangrijke juridische kwestie die speelt in een massaschadezaak voordat zij zelf een beslissing nemen. Het gaat om een nieuwe ontwikkeling die moet voorkomen dat zaken met grote maatschappelijke belangen zich voortslepen. Een tijdig antwoord van de Hoge Raad kan bijdragen aan de bereidheid van de veroorzaker van de schade om over een collectieve schikking te praten. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Hirsch Ballin dat voor advies naar verschillende instanties is gestuurd.

De nieuwe regeling, ook wel prejudiciële procedure genoemd, is voorgesteld door de commissie Hammerstein die adviseerde over de versterking van de cassatierechtspraak bij de Hoge Raad. Met een snelle rechterlijke tussenkomst wil de Hirsch Ballin partijen behulpzaam zijn met het zelf oplossen van hun geschil als zij er niet dreigen uit te komen. De prejudiciële procedure is voorlopig alleen van toepassing op massaschadezaken omdat juist in deze zaken de rechtseenheid met een spoedige beantwoording gediend is.

De openbare consultatie van het voorontwerp over de invoering van de prejudiciële procedure bij de Hoge Raad is gestart. Minister Hirsch Ballin heeft besloten via een internetconsultatie reacties op het voorontwerp in te winnen.