Antwoorden op kamervragen van Van Gerven over de subsidieaanvraag van de Stichting Gezondheidscentra voor de Vinexlocatie Leidscheveen

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2934228

19 juni 2009

Antwoorden aan minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Van Gerven over de subsidieaanvraag van de Stichting Gezondheidscentra voor de Vinexlocatie Leidscheveen. (2009Z09695)

Vraag 1

Wat is uw oordeel over de subsidieaanvraag van de Stichting Haagse Gezondheidscentra aan het College voor zorgverzekeringen (CVZ) voor de ontwikkeling van een gezondheidscentrum op de Vinexlocatie Leidscheveen die al twee jaar voortsleept? 1)

Antwoord 1

Ik heb deze casus met het CVZ doorgenomen en mij laten informeren over het verloop van het proces. De oorspronkelijke aanvraag is 4 juli 2007 ingediend, waarna de Stichting Haagsche Gezondheidscentra (SHG) meerdere malen in de gelegenheid is gesteld om de subsidieaanvraag te completeren. Het CVZ heeft op 11 augustus 2008 een afwijzende beslissing afgegeven waartegen de SHG in bezwaar is gekomen.
Het CVZ heeft de SHG in deze bezwaarprocedure in de gelegenheid gesteld om aanvullende financiële informatie te verstrekken die het CVZ op 24 maart 2009 heeft ontvangen. In de tussenliggende periode is veelvuldig contact geweest. Omdat niet aan de subsidievoorwaarden wordt voldaan heeft het CVZ op 24 april 2009 de SHG meegedeeld zijn beslissing van 11 augustus 2008 te handhaven. Op verzoek van de SHG heeft het CVZ tot 21 juni 2009 uitstel verleend om commentaar te geven op de herbeoordeling. Zonodig wordt er een hoorzitting gehouden en een beslissing op bezwaar genomen.
Ik erken dat in de praktijk blijkt dat de huidige subsidieregeling ingewikkeld en administratief belastend is. Hierdoor is de nodige tijd gemoeid met de aanvraag, maar ook zijn de stukken volgens het CVZ vaak niet compleet om een besluit op de subsidieaanvraag te nemen. Ik ben van mening dat de afhandelingsduur van twee jaar te lang is als hiervoor geen goede redenen zijn. Hierbij vertrouw ik op de deskundige beoordeling en professionele houding van het CVZ. Eerder heb ik toegezegd dat ik samen met het CVZ de problemen bij de lopende subsidieaanvragen zou bekijken. Dat overleg heeft plaatsgevonden en ik heb er bij het CVZ op aangedrongen de afwikkeling van deze aanvragen voortvarend en met een positieve grondhouding ter hand te nemen en op korte termijn af te handelen.

Vraag 2

Deelt u de mening dat deze subsidieaanvraag een uitzonderlijk lang beloop kent, en een Kafkaïaanse indruk maakt?

Antwoord 2

Ik verwijs u naar het antwoord op vraag 1.

Vraag 3

Wilt u uw invloed aanwenden om, als aan de voorwaarden wordt voldaan, een spoedige positieve besluitvorming te bevorderen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 3

Ik verwijs u naar het antwoord op vraag 1.

Vraag 4

Hoe is in algemene zin de stand van zaken met betrekking tot subsidieaanvragen voor geïntegreerde eerstelijnscentra sedert u antwoord op Kamervragen, waarin u aangaf dat het voor de dynamiek in de eerstelijnszorg wenselijk is dat aanvragen snel kunnen worden afgehandeld? 2) Hoeveel aanvragen in welke gebieden zijn de afgelopen twee jaar toegekend en voor welke gebieden lopen de aanvragen nog?

Antwoord 4

Ik verwijs u tevens naar het antwoord op vraag 1.
De afgelopen twee jaar heeft het CVZ zeven subsidieaanvragen ontvangen. Hiervan zijn vier subsidieaanvragen afgehandeld. Eén subsidieaanvraag is in goed overleg met de subsidieaanvrager nog in behandeling. Daarnaast verkeert één subsidieaanvraag in bezwaar en één in beroep. De aanvragen voor Den Bosch en Utrecht zijn toegekend.

Vraag 5

Is het waar dat het CVZ de afhandeling van de aanvragen voor 2007-2008 nu gaat beoordelen op basis van het besluit van de vereenvoudigde subsidieregeling 2009-2010? Zo nee, bent u bereid dit alsnog mogelijk te maken? 3)

Antwoord 5

Nee dat is niet waar. Ik ben niet voornemens de regeling 2007 – 2008 zodanig te wijzigen dat aanvragen onder deze regeling beoordeeld kunnen gaan worden volgens de geldende voorwaarden in 2009 – 2010.

1) Informatie onderhands verstrekt aan bewindspersoon
2) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008-2009, nr. 2432
3) Geïntegreerde eerstelijnscentra in Vinexgebieden. Uitvoering motie Van Gerven. Ministerie van VWS, 15 mei 2009.