Van Middelkoop bij NAVO-raad in Brussel

Na de succesvolle informele bijeenkomst in Houthem met de landen die in het zuiden van Afghanistan actief zijn, bezocht minister Eimert van Middelkoop gisteren en vandaag de formele bijeenkomst van de Noord-Atlantische Raad (NAR) in Brussel.

De daar aanwezige Defensieministers spraken onder meer over de voorstellen van Van Middelkoop voor een betere prioriteitstelling van het NAVO-budget en over de NAVO-missies in Afghanistan (ISAF) en Kosovo (KFOR).

NAVO-budget

De prioriteitstelling van het NAVO-budget vloeide voort uit een brief van Van Middelkoop. Volgens de Defensieminister is de verdeling tussen overhead en operaties scheef. Hij stelde voor te bezuinigen op bijvoorbeeld de NAVO-hoofdkwartieren, waardoor er meer geld voor de inzet van troepen vrijgemaakt kan worden en voorkomen kan worden dat de NAVO echt in financiële problemen komt door het groeiend aantal missies. “Het is nodig, en dit is het juiste moment om het te doen”, zei Van Middelkoop, met als aanvulling: “zeker in tijden als deze.” De NAVO-raad nam dit Nederlandse initiatief over en gaat hiervoor een voorstel uitwerken.

Drugsbestrijding

Tijdens een werksessie, waarbij ook de niet-NAVO-landen die bijdragen aan ISAF aanwezig waren, gaf SACEUR (NAVO’s geallieerd opperbevelhebber Europa) een overzicht van de ervaringen die de afgelopen maanden zijn opgedaan met het ISAF-antidrugsbeleid. Nederland is voorstander van extra inspanningen van ISAF om de Afghaanse autoriteiten te ondersteunen bij drugsbestrijding in Afghanistan. Wel blijft voor Van Middelkoop van belang dat niet alleen wordt ingezet op bestrijding van de handel en productie van drugs, maar ook op een betere voorlichting aan de Afghaanse bevolking en ondersteuning van Afghaanse boeren bij de overgang naar andere (voedsel)gewassen.

AWACS

Ook besloten de ministers AWACS-radarvliegtuigen in te zetten boven Afghanistan. “Dit is zowel militair als politiek een goede zaak”, aldus de minister. “De AWACS-capaciteit is nuttig voor de informatie en de veiligheid van onze militairen op de grond.” AWACS-toestellen bieden ISAF bijvoorbeeld een veel groter waarnemingsbereik en kunnen beter communiceren met andere vliegtuigen en grondstations.

Kosovo

Met betrekking tot Kosovo besloten de 28 lidstaten de in dat land lopende operatie KFOR geleidelijk af te bouwen, nu de veiligheidssituatie dit toelaat. “We willen naar een kleinere, flexibeler macht”, aldus NAVO secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer. Nederland neemt met vier militairen deel aan KFOR.