Herinneringsmedaille Afghanistangangers

De Herinneringsmedaille Vredesoperaties is vandaag uitgereikt aan ruim 80 militairen van 42 Tankbataljon Regiment Huzaren Prins van Oranje uit Havelte (Drenthe). Ze kregen de medaille voor hun inzet voor de ISAF-missie in het zuiden van Afghanistan.

Brigadegeneraal Kees van den Heuvel, commandant van 43 Gemechaniseerde Brigade, reikte de decoraties uit in het Evenementencentrum De Meenthe in Steenwijk (Overijssel). Defensie wil met de medaille en de ceremonie haar waardering uitspreken voor de inzet van deze militairen.

ISAF
De militairen maakten van oktober 2008 tot en met april 2009 deel uit van het Nederlandse contingent binnen het regionale ISAF hoofdkwartier Regional Command South (RC(S)) en op het ISAF-vliegveld, beiden in Kandahar.

Ondersteuning
Een deel van de militairen, het Staff Support Squadron, ondersteunde bijna 7 maanden de NAVO-commandant van het RC(S), de Nederlandse generaal-majoor Mart de Kruif.

Veiligheid
Anderen droegen als Object Grond Verdedigingspeloton circa 4 maanden zorg voor de veiligheid van het Nederlandse luchtmachtdetachement op Kandahar.

Vervoer
De laatste groep militairen, het Mobile Force Protection Peloton, was bijna 5 maanden verantwoordelijk voor het vervoer en de bescherming van personen die buiten de basis werkzaam waren.

Waardering
Ritmeester Martijn Lammers, commandant van het Staff Support Squadron tijdens de uitzending, was lovend over zijn eenheid: “Je kunt er alleen maar van dromen om met deze goed gemotiveerde club aan een uitzending te beginnen. Ik ben dan ook zeer trots op hen.” Lammers zei verder dat de eenheid ook veel waardering oogstte van internationale coalitiepartners. Door de informele, maar wel correcte benadering en de uitstekende sfeer binnen de ploeg.

Thuisfront

De uitreiking was in het bijzijn van familie en relaties en werd opgeluisterd met militaire muziek.
Niet alleen de uitgezonden militairen ontvingen een blijk van waardering en erkenning, ook hun thuisfront. Als dank voor hun steun tijdens de uitzending ontvingen de relaties van de militairen een verzilverd roosje. Voor de kinderen was er het speciale kindermedaillon.