Zeeland start bewustwordingstraject bevolkingsdaling

Zeeland is een van de regio’s in Nederland waar de effecten van de bevolkingsdaling nu al te merken zijn. De provincie is daarom een bewustwordingstraject gestart. Staatssecretaris Bijleveld bezocht maandag 8 juni de provincie en was onder de indruk van de aanpak.

Bewustwordingstraject
De provincie Zeeland is voortvarend met de krimpproblematiek aan de slag gegaan. Met gemeenten, maatschappelijke partners en de inwoners van Zeeland is een bewustwordingstraject gestart. De inwoners worden betrokken bij het nadenken over een nieuwe toekomst voor de provincie en er is een intensieve samenwerking tussen de verschillende overheden. Staatssecretaris Bijleveld is onder de indruk van dit zogenaamde Zeeuwse model. Ook juicht zij toe dat Zeeland al in een vroegtijdig stadium de bevolking heeft betrokken bij de aanpak.

Mevrouw Steenbergen, mevrouw Dekker en staatssecretaris Bijleveld in Zeeland


Bijleveld vindt dat Nederlandse bestuurders aan de slag moeten met krimp en pleit voor een brede aanpak. “Het gaat niet alleen om de woningvoorraad, maar ook over hoe je voorzieningen op peil houdt, bijvoorbeeld op het gebied van zorg, onderwijs en openbaar vervoer. Werkgelegenheid is hierbij ook van groot belang.”

Staatssecretaris op veer van Vlissingen naar Breskens

Maatwerk
De krimpproblematiek verschilt echter dusdanig per regio, dat een maatgericht Rijksbeleid noodzakelijk is. De staatssecretaris onderzoekt de mogelijkheden voor een Rijksfonds om initiatieven te ondersteunen, zoals dat eerder voor stedelijke vernieuwing is gebeurd.

Om bevolkingsdaling onder de aandacht te brengen heeft Bijleveld in februari samen met andere overheden, maatschappelijke partners, de VNG en IPO en kennisinstellingen het Nationaal Netwerk Bevolkingsdaling opgericht. Op 17 juni is er een bestuurdersconferentie over bevolkingsdaling waaraan het Nationaal Netwerk Bevolkingsdaling inhoudelijk heeft bijgedragen. Doel van de conferentie is het vergroten van de bewustwording over bevolkingsdaling onder bestuurders en het verzamelen van bouwstenen voor een interbestuurlijk actieplan bevolkingsdaling dat in oktober naar de Tweede Kamer zal worden gezonden.