Antwoorden op kamervragen van Van der Ham over het bericht dat de XTC-markt ernstig vervuild is

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP-U-2926346

9 juni 2009

Antwoorden van minister Klink, mede namens de minister van Justitie op de vragen van het Kamerlid Van der Ham (D66) over het bericht dat de XTC-markt ernstig vervuild is (2009Z06748).

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht van het Trimbos-instituut dat de XTC-markt ernstig vervuild is geraakt? 1)

Antwoord 1

Het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) van het Trimbos-instituut constateert dat slechts circa 50% van de als XTC ingeleverde pillen of poeders de verwachte werkzame stof MDMA bevat. In voorgaande jaren was dit percentage ongeveer 90%. Voor gebruikers heeft deze zogeheten “vervuiling van de markt” tot gevolg dat de effecten van de gebruikte stoffen anders kunnen zijn dan verwacht. Dit kan risicovol zijn. Wij willen echter benadrukken dat het gebruik van MDMA of andere drugs nooit zonder risico’s is.

Vraag 2

Welke oorzaken liggen ten grondslag aan deze vervuiling?

Vraag 3

Deelt u de mening dat de vervuiling van de XTC-markt (mede) veroorzaakt wordt door de geïntensiveerde bestrijding? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 2 en 3

De drugsmarkt is een illegale markt, waardoor het vaak moeilijk is om oorzaken van veranderingen vast te stellen. Geïntensiveerde bestrijding, een tekort aan grondstoffen, het ontmantelen van illegale productieplaatsen en geografische veranderingen van productielokaties, handelsstromen en consumentenmarkten kunnen gevolgen hebben voor de Nederlandse XTC-markt.

Vraag 4

Wat bent u voornemens te doen om de risico’s die deze ontwikkeling met zich mee brengt te beperken?

Antwoord 4

Via het DIMS worden de ontwikkelingen op de markt met betrekking tot de samenstelling van synthetische drugs nauwlettend gevolgd. Indien monsters worden aangetroffen die een acuut gevaar voor de volksgezondheid vormen, kunnen waarschuwingscampagnes gestart worden. Tevens kunnen de DIMS-deelnemers op de locaties waar getest wordt gebruikers informeren over de risico’s van de “vervuilde markt”. De ontwikkeling van kwalitatieve trends in het gebruik van uitgaansdrugs wordt gevolgd via NL.Trendwatch, door het Bonger Instituut voor Criminologie van de Universiteit van Amsterdam. Informatie over de gesignaleerde trends en over de eventuele extra risico’s worden via de Drugsinfolijn, instellingen voor de verslavingszorg en instellingen en projecten (Unity, Uitgaan en Drugs e.d.) die zich richten op specifieke drugscenes verspreid.

Vraag 5

Deelt u de verwachting dat XTC-gebruikers door deze ontwikkeling zullen uitwijken naar mogelijk gevaarlijkere drugs? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 5

Het is mogelijk dat een deel van de gebruikers zal uitwijken naar het gebruik van andere middelen. Deze middelen kunnen gevaarlijker of juist minder gevaarlijk zijn. Ook is het mogelijk dat gebruikers hun gebruik al dat niet permanent zullen beëindigen. Het is niet in te schatten welke reactie de overhand zal hebben.

1) nu.nl, 8 april 2009: “Nederlandse XTC-markt ernstig vervuild”