Antwoorden op kamervragen van Heemelaar over het bericht dat de Nederlandse XTC-markt ernstig vervuild is

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP-K-U-2926350

9 juni 2009

Antwoorden van minister Klink, mede namens de minister van Justitie op de vragen van het Kamerlid Heemelaar (GL) over het bericht dat de Nederlandse XTC-markt ernstig vervuild is (2009Z06749).

Vraag 1

Kent u het bericht dat de Nederlandse XTC-markt ernstig vervuild is? 1)

Antwoord 1

Ja

Vraag 2

Wat is uw reactie op de bevindingen van het Trimbos-instituut en de door hen genoemde risico’s?

Vraag 3

Herinnert u zich de eerder door de leden Sap en Heemelaar gestelde vragen over de toegenomen vraag naar drugstesten? 2)

Antwoord 2 en 3

In het antwoord op de vragen van de Kamerleden Sap en Heemelaar (GroenLinks) over XTC-testen (Aanhangsel van de Handelingen, vergaderjaar 2008–2009, nr. 2249) zijn de bevindingen van het Trimbos-instituut zoals deze zijn verwoord in het DIMS Jaarbericht 2008 reeds vermeld. Het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) van het Trimbos-instituut constateert dat slechts circa 50% van de als XTC ingeleverde pillen of poeders de verwachte werkzame stof MDMA bevat. In voorgaande jaren was dit percentage ongeveer 90%. Voor gebruikers heeft deze zogeheten “vervuiling van de markt” tot gevolg dat de effecten van de gebruikte stoffen anders kunnen zijn dan verwacht. Dit kan risicovol zijn. Wij hebben tevens benadrukt dat het gebruik van MDMA of andere drugs nooit zonder risico’s is.

Vraag 4

Deelt u de mening dat het bericht van het Trimbos-instituut noopt tot snelle invoering van XTC-tests ter voorkoming van acute gezondheidsschade? Zo nee, bent u voornemens andere maatregelen te nemen?

Antwoord 4

Nee. Thans zijn er 29 over het gehele land verspreide locaties waar getest kan worden. Bij deze testlocaties werden vorig jaar 6200 monsters aangeboden. Hiervan zijn 4671 monsters in het laboratorium getest. Wij zijn van mening dat er voor gebruikers voldoende mogelijkheden zijn om hun drugs te laten testen. Tevens zijn wij van oordeel dat met het huidige aantal geteste monsters goed inzicht kan worden verkregen in de trends op de drugsmarkt. Overigens is ook het Trimbos-instituut van mening dat de huidige testcapaciteit volstaat.
Informatie over de gesignaleerde trends en over de eventuele extra risico’s worden via de Drugsinfolijn, instellingen voor de verslavingszorg en instellingen en projecten (Unity, Uitgaan en Drugs e.d.) die zich richten op specifieke drugscenes verspreid.

1) Nu.nl, 8 april 2009: “Nederlandse xtc-markt ernstig vervuild”
2) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008-2009, nr. (2009Z05055)

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Van der Ham (D66), ingezonden 9 april 2009 (vraagnummer 2009Z06748)