Wet algemene bepalingen omgevingsrecht nader uitgewerkt

De ministerraad heeft op voorstel van minister Cramer (Ruimte en Milieu) ingestemd met het ontwerpbesluit omgevingsrecht en de ministeriële regeling omgevingsrecht. Zowel besluit als regeling zijn uitwerkingen van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), die eind vorig jaar in het Staatsblad is gepubliceerd.

De Wabo maakt deel uit van het pakket maatregelen om economische activiteiten te stimuleren. Door het samenvoegen van allerlei vergunningen voor onder meer bouwen, milieu, monumenten en natuurbescherming tot één omgevingsvergunning wordt gezorgd voor een vermindering van administratieve lasten en een verbetering van de dienstverlening. Zo gelden er uniforme regels en kan de nieuwe vergunning digitaal worden ingediend.

57 procent minder vergunningen
In het besluit omgevingsrecht staat onder meer voor welke activiteiten een vergunning nodig is en welk orgaan vergunningen verleent. In veel gevallen zijn bestaande regelingen overgenomen en is aangesloten bij de bestaande bevoegdheidsverdeling. Nieuw in dit uitvoeringsbesluit is een verruiming van het vergunningvrij bouwen. Naar verwachting zal het aantal vergunningplichtige bouwwerken daardoor met 57 procent verminderen. Op jaarbasis betekent dit dat er per jaar ongeveer 64.000 vergunningen minder aangevraagd hoeven te worden. Daarmee komt de totale reductie van de administratieve lasten op ruim 105,5 miljoen euro per jaar voor bedrijven en ruim 25,7 miljoen euro en 18.000 uur aan tijdsbesteding per jaar voor burgers.