Verburg reikt MSC label uit aan Urker vissers

Vijf Urker vissers ontvingen gisteren uit handen van minister Verburg het internationale duurzaamheidslabel van de Marine Stewardship Council (MSC) voor hun scholvisserij. Het zijn de eerste scholvissers van Europa die dit belangrijke certificaat hebben gekregen.

Speech van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), mw. G. Verburg, uitreiking MSC certificaten, 4 juni 2009.

Dames en heren,
Het is een bijzondere dag. Voor de burger in Europa en voor bepaalde vissers uit Urk. Voor de schol en voor de zee. Voor de Noordzeevisserij. (En dus ook voor de minister van LNV.) MSCis - dat heeft u goed in de gaten - een gouden greep. Het topklassement voor duurzaamheid binnen de visserij. Heel belangrijk, dat het wordt afgegeven door een onafhankelijke partij. Een partij die zegt dat Noordzeeschol verantwoord kan worden gevangen. Daarmee krijgt ook de visserij op schol kansen.

Net als die andere, niet nader te noemen ster, krijg je niet vanzelf een MSC label: het moet een passie zijn. Het is hard werken. En je moet innovatief blijven, blijven verrassen, blijven investeren in een duurzame, goed beheerde visserij. Maar dan heb je ook wat: een imago dat niet meer stuk kan. Een groeiende groep consumenten en afnemers bij wie het respect voor de visser en zijn vis alleen maar verder groeit! De moderne consument kijkt immers verder dan het lekkere visje op zijn bord.

Dat groeiend respect hebben vijf schippers van de Ekofish Group meer dan verdiend. Door hun nek uit te steken. Aan te voelen wat mensen willen. Zich net even iets meer in te spannen om Noordzeeschol verantwoord te vangen.

Zo vist u met grote maaswijdtes, om onbedoelde bijvangsten laag te houden. En u vist alleen tussen 1 april en 1 december, om de schol in de paaiperiode te ontzien. Terwijl, volgens de beoordeling, het scholbestand in de Noordzee zich binnen veilige biologische grenzen bevindt.

Kort gezegd: u verdient respect door uitstekende ondernemers te zijn. Hulde voor de inspanningen van Louwe de Boer, de algemeen manager van de Ekofish Group en zijn vier collega's. U heeft een groot hart voor het vak, de natuur, de zee.

Er is nog een reden waarom dit een bijzondere dag is. Vorig jaar sloten de Nederlandse visserij, de milieuorganisaties en ik het Maatschappelijk convenant Noordzeevisserij af. We spraken af dat alle Noordzeevisserij in 2012 in een MSC traject zit. U bent de eerste visserij die dat traject helemaal heeft doorlopen.

Hulde ook voor de samenwerking. De Ekofish Group heeft handelspartners actief betrokken om deze vis straks af te kunnen zetten. Ook het Wereldnatuurfonds is erg positief over het proces waar zij hun steentje aan hebben bijgedragen. Wat mij daarbij aanspreekt; u heeft het traject als groep doorlopen.

Certificering van de visserij is een middel waarmee de visserij in zijn geheel duurzamer kan worden. Ik hoop van harte dat meer vissers dit voorbeeld zullen volgen, zodat het aanbod van duurzame vis toeneemt. Ik heb om die reden een nieuwe regeling gemaakt. Een regeling waarmee vissers bij certificeringstrajecten worden ondersteund. Vissers kunnen daar vanaf september ondersteuning bij krijgen. Ik heb al gehoord dat de belangstelling groot is.

Dames en heren, de Ekofish Group is niet zomaar een groepje vissers, het is een professionele organisatie. Kijk maar naar het schip waarop we vandaag te gast zij, de PD 147, uw vlaggenschip. Dit schip vaart ook uit om jonge mensen op zee een mooi en duurzaam vak te leren. Er kan zelfs een examinator mee. Ik vind dat fantastisch.

Samen kun je kennis delen. Samen sta je sterker, daar ben ik van overtuigd. Ik vind het dan ook een grote eer om naar voren te roepen:

  • Louwe de Boer van de Ekofish Group
  • schipper Jan de Boer van de Enterprise, oftewel de PD 147
  • schipper Albert de Boer van de Annegina, oftewel de PD 43
  • schipper Jacob Kramer van de Eben Haezer, oftewel de GY 57
  • schipper Klaas van den Berg van de Hendrika Jacoba, oftewel de GY 127
  • Johan Romkes van de Quo Vadis, oftewel de BCK 40 127

U krijgt het internationale Marine Stewardship Council-certificaat. Ik ben zeer trots op u. U bent de eerste groep Nederlandse scholvissers die het heeft gekregen. Van harte gefeliciteerd.