‘Cliënt centraal in AWBZ-zorg’

‘Zorgaanbieders moeten zich meer richten op de wensen van de cliënten.’ Dat zei staatssecrataris Bussemaker vanochtend bij de opening van het congres ’Yes we Care’ in Bussum.

Verzorgster helpt bewoonster van het verzorgingshuis bij het aantrekken van schoenen.

Voor een publiek van ruim 1000 zorgverleners kondigde Bussemaker aan dat de cliënt de regie moet krijgen bij de uitvoering van de AWBZ-zorg. In haar openingstoespraak introduceerde ze daarvoor de term cliëntvolgende bekostiging. Bussemaker: ‘Dat betekent: als iemand meer of zwaardere zorg nodig heeft, dan is voor hem of haar ook meer geld beschikbaar. De cliënt heeft de regie en kiest een aanbieder. Voor de aanbieders betekent dit: geen cliënten, geen centen.’

De staatssecretaris kondigde verder aan dat de rol van zorgprofessionals binnen de AWBZ extra aandacht krijgt: ‘We zullen een uiterste krachtsinspanning moeten leveren om de professional weer het plezier in het werk terug te geven’. Verder wil ze de aanval openen op de bureaucratie in de AWBZ-zorg.

Bussemaker zei verder dat het toezicht op bestuurders zal worden verscherpt. In haar jargon: ‘de juiste prikkels voor bestuurders, met echte afrekenbaarheid op de geleverde prestaties’.