Bernhardkazerne klaar voor toestroom Landmachtdagen

De landmacht opent morgen en overmorgen vanwege de Landmachtdagen 2009 de deuren van de Amersfoortse Bernhardkazerne voor het grote publiek. Vandaag hebben al 20.000 scholieren, Defensiepersoneel en hun relaties kennisgemaakt met alles wat de Koninklijke Landmacht aan materieel en werk te bieden heeft.

Dagelijks zetten Nederlandse militairen zich in binnen- en buitenland in voor onze veiligheid. Dit is niet altijd even zichtbaar. Daarom krijgt het grote publiek ieder jaar tijdens de open dagen de kans om van dichtbij en met eigen ogen te zien hoe de krijgsmacht zich wereldwijd inzet voor vrede en veiligheid.

Defensie is een werkgever die investeert in mensen. Defensie vraagt veel, maar biedt ook veel. Dit werkgeverschap staat dit jaar centraal met het thema ‘Ontdek de kracht van ons team’. Opleiding en collegialiteit zorgen ervoor dat militairen het beste uit zichzelf en hun team kunnen halen.

Tijdens de Landmachtdagen zijn ondermeer de volgende demonstraties te beleven:
• Air Manoeuvre optreden: de Luchtmobiele Brigade laat met helikopters en ander materieel zien hoe zij optreedt;
• Gemechaniseerd optreden: de gemechaniseerde eenheden geven hun visitekaartje af door te laten zien waartoe zij met hun tanks en pantservoertuigen allemaal in staat zijn;
• Parachutespringen: de recent opgerichte Defensie Para School zorgen voor spektakel vanuit de lucht;
• Combined Armed Teams: gecombineerde teams van militairen te voet, genisten (bouwkundige- en bomruimingsspecialisten) en pantservoertuigen demonstreren hoe een moderne militaire eenheid patrouilleert in een gevaarlijke omgeving;
• Tactische Indoor Simulatie (TACTIS): bezoekers kunnen plaatsnemen in de geavanceerde trainingssimulatoren. De simulatoren creëren een levensechte, digitale wereld waarin militairen alle facetten van optreden met bijvoorbeeld een Leopard 2A6 gevechtstank onder de knie kunnen krijgen.

Materieel

Aan de hand van de demonstraties krijgt de bezoeker een beeld van het huidige optreden van de landmacht. Uiteraard wordt ook het materieel tentoongesteld, waar de landmacht mee opereert. Neem het indrukwekkende infanteriegevechtsvoertuig CV-90, de gepantserde Bushmaster, het Fennek verkenningsvoertuig en het grote pantservoertuig Boxer.

Radio Veronica en Uruzgan FM verzorgen live uitzendingen vanaf de kazerne en voor de kinderen is er een speciaal sport- en spelprogramma. Op kleine schaal kan het publiek ook kennismaken met de marine, luchtmacht en marechaussee. Kijk voor de data van de open dagen van de andere krijgsmachtdelen op www.defensie.nl.

Het Defensie Helikopter Commando ondersteunt de Landmachtdagen met 2 Cougar transporthelikopters, 2 Apache gevechtshelikopters en een Lynx maritieme helikopter. Informatie over vliegbewegingen is te vinden op www.defensie.nl. Voor nadere vragen en eventuele klachten kan het gratis nummer 0800-0226033 worden gebeld.

Toegang tot de Landmachtdagen is gratis en bezoekers zijn welkom tussen 9:00 en 17:00 uur. De verwachte 100.000 bezoekers wordt aangeraden met het openbaar vervoer te reizen. Vanaf NS-station Amersfoort Centraal rijden pendelbussen naar de Bernhardkazerne. Bezoekers die met eigen vervoer komen, worden opgevangen op centrale parkeerplaatsen en van daar met pendelbussen naar de kazerne gebracht.

- Meer informatie over de Landmachtdagen 2009 >>