Alle krijgsmachtdelen op oefening in Purple Nectar

Op verschillende locaties in Nederland vindt van 2 tot 12 juni de grote oefening Purple Nectar ‘09 plaats. Militairen en functionarissen van alle krijgsmachtdelen en defensieonderdelen doen mee. De oefening draait om commandovoering, opbouw en bewaking van een éénduidig beeld van de situatie door de centrale oefenstaf en alle betrokken eenheden.

Om het scenario zo realistisch mogelijk te houden zijn er door het hele land talrijke deeloefeningen. Het biedt de oefenstaf de nodige uitdagingen op het gebied van commandovoering, communicatie en informatieopbouw.

Locaties

De oefenstaf zit met het centrale commandovoeringsdeel op de Johannes Post Kazerne in Havelte (Drenthe). In sommige regio’s leidt Purple Nectar tot verhoogde militaire zichtbaarheid, onder meer in en rond:

  • Noordkop, Texel en Den Helder
  • Stroe, Oirschot
  • Marnewaard, Eemshaven
  • Groep Geleide Wapens (GGW) De Peel, Vliegbasis Eindhoven

Aan de voorbereiding en uitvoering van de oefening nemen rond de 1300 militairen deel.

Primeur

Naast de verplaatsing over zee opereert de GGW voor het eerst met PATRIOT-lanceerinrichtingen (hoogwaardig mobiel luchtverdedigingssysteem) op grotere afstand. Deze zogenaamde ‘remote launch’ capaciteit heeft als voordeel dat de krijgsmacht op grotere afstand belangrijke vitale objecten kan verdedigen.

In het kader van deze grote oefening transporteerden landingsvaartuigen van het Korps Mariniers de PATRIOT-eenheid richting Hr. Ms. Johan de Witt in de haven van Den Helder. Na aankomst in de Eemshaven ging de eenheid tijdens een amfibische landingsoperatie aan wal. Daarna volgde een ontplooiing in de Marnewaard (Groningen).

Bekijk de foto's van Purple Nectar '09.