Voorkom problemen, weet hoe het zit.nl

Op het Werkplein Den Haag Centrum heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma vanmorgen het startsein gegeven voor de campagne 'Voorkom problemen, weet hoe het zit'. Een initiatief van het ministerie van SZW, in samenwerking met UWV, SVB, Belastingdienst en gemeenten.


De campagne zorgt ervoor dat mensen zich sneller en makkelijker kunnen informeren over welke regels er gelden in ons sociale stelsel. Klijnsma haalde de toepasselijke woorden aan van de Chinese Filosoof Lao Tse, ‘Voorkom het moeilijke door het gemakkelijke te doen’. Hiermee vatte ze het doel van de campagne kordaat samen. “Helder en duidelijke voorlichting. Met als doel voorkomen dat mensen veelal onbedoeld en per ongeluk wetten en regels overtreden”.

Start campagne

 

Nederland kent een uitgebreid stelsel van sociale voorzieningen. Dit stelsel kan alleen goed functioneren als de mensen die voor voorzieningen in aanmerking komen zich aan de regels houden. Dit geldt ook voor werkgevers en werknemers als het gaat om belastingen, arbeidsvoorwaarden en veilig en gezond werken. Via de website weethoehetzit.nl, online advertenties, radiocommercials en advertenties in de gedrukte media worden de komende jaren verschillende belangrijke thema’s behandeld. De thema's 'op vakantie met een uitkering’ en ‘aan de slag met buitenlandse arbeidskrachten’ trappen af.

 

‘Op vakantie met een uitkering’ informeert over hoe en wanneer mensen moeten melden dat ze op vakantie gaan en hoe lang men maximaal weg mag als uitkeringsgerechtigde. ‘Aan de slag met buitenlandse arbeidskrachten’ informeert werkgevers over welke regels er gelden wanneer men gaat werken met arbeidskrachten uit een ander land.