Uw vraag om toelichting ten aanzien van ontslagvergoeding Connexxion

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Ons kenmerk: FIN/2008/0835 U

Onderwerp: Uw vraag om toelichting ten aanzien van ontslagvergoeding Connexxion

Geachte Voorzitter,

Tijdens het vragenuur van 13 mei 2008 heeft de Staatssecretaris van Financiën toegezegd u te informeren over de achtergronden van de ontslagvergoeding van het bestuur van Connexxion, nadat daaromtrent een reactie van Connexxion zou zijn ontvangen. Op 12 juni heb ik u gemeld dat het feitenonderzoek nog wat meer tijd zou vergen. Inmiddels is dit onderzoek naar de achtergronden van de ontslagvergoeding voltooid en kan ik u over de uitkomsten daarvan informeren als volgt.

Achtergronden

De Staat heeft op 29 maart 2005, als enig aandeelhouder van Connexxion, een bezoldigingsbeleid met betrekking tot de bestuurders van Connexxion vastgesteld. Onderdeel van dit bezoldigingsbeleid was de vaststelling dat afvloeiingsregelingen voor bestuurders Tabaksblat conform dienen te zijn (maximaal één jaarsalaris) en dat bestaande contracten zouden worden geëerbiedigd.

Per 1 mei 2005 verkregen de twee zittende bestuurders, zonder medeweten of goedkeuring van de Staat als aandeelhouder, een additionele afvloeiingsregeling van twee jaarsalarissen, welke afvloeiingsregeling in de contracten van deze bestuurders is opgenomen vanwege de voorgenomen privatisering van Connexxion. Van het bestaan van deze additionele afvloeiingsregeling is ben ik eerst bij brief van 16 mei 2008 op de hoogte gesteld door Connexxion.

In informele contacten tussen commissarissen en bestuursleden van Connexxion en mijn Ministerie is begin 2005 op zeker moment gesproken over de mogelijkheid in verband met de voorgenomen privatisering aanvullende ontslagregelingen voor de groep van essentiële managers van het bedrijf op te nemen. Tot uitwerking van of het voorleggen aan de Staat van een dergelijke regeling is het evenwel nooit gekomen.

De ontslagregeling, inclusief de additionele afvloeiingsregeling, van de heer Van Holten is vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst, een vaststellingsovereenkomst tussen Connexxion en deze bestuurder, waarmee deze bestuurder ook finale kwijting heeft verkregen.

Het is mijn standpunt dat het in de arbeidsovereenkomst van de bestuurders van Connexxion opnemen van additionele ontslagvergoedingsregelingen, in strijd met het bezoldigingsbeleid zoals de aandeelhouder heeft vastgesteld, daarmee in strijd is met de wet en derhalve nietig. De desbetreffende bedingen moeten in mijn optiek dan ook voor niet geschreven worden gehouden. Mijn opvatting heb ik schriftelijk aan de raad van commissarissen van Connexxion kenbaar gemaakt.

Ten aanzien van dhr. Van Holten moet worden vastgesteld dat deze beschermd wordt door de finale kwijting in zijn vaststellingsovereenkomst. Deze verhindert dat Connexxion de betaalde vergoeding als onverschuldigd betaald zou kunnen terugvorderen.

Als aandeelhouder heb ik geen mogelijkheden tot terugvordering van de betaalde vergoeding. Als aandeelhouder heb ik gedaan wat ik kan doen, te weten de raad van commissarissen op de hoogte stellen van mijn opvatting aangaande afwijking van het bezoldigingsbeleid van het door de aandeelhoudersvergadering vastgestelde bezoldigingsbeleid, met verzoek hieraan in het vervolg gevolg te geven. Ontslag van bestuurders en het vaststellen van de voorwaarden daarvan is een bevoegdheid van de raad van commissarissen en niet van de aandeelhoudersvergadering of individuele aandeelhouders.

De Raad van Commissarissen heeft in informeel overleg met de aandeelhouders laten weten zich te houden aan het vigerende beloningsbeleid, dat wil zeggen een maximale ontslagvergoeding van 1 jaar, conform de code-Tabaksblat. Anderzijds vraagt de Raad van Commissarissen aandacht voor het feit dat er tussen de toenmalige voorzitter van de Raad van Commissarissen en de leden van de Raad van Bestuur contracten zijn overeengekomen, die verder gaan. De Raad van Commissarissen heeft aangegeven dat zij in voorkomende gevallen zal optreden op een wijze die recht doet aan de uitgangspunten van mijn brief, en anderzijds juridische procedures zoveel mogelijk voorkomt in het belang van de onderneming.

Tijdens de reguliere algemene vergadering van aandeelhouders van 2008 is door de gezamenlijke aandeelhouders aan de raad van commissarissen van Connexxion de opdracht meegegeven om een gematigder bezoldigingsbeleid te ontwikkelen voor het bestuur van Connexxion. Het bezoldigingsbeleid zal, na een voorstel daartoe van de raad van commissarissen, door de algemene vergadering van aandeelhouders worden vastgesteld.

De Minister van Financiën,


Wouter Bos