Toespraak van minister mr. J.P.H. Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij de opening van het project `Bouw door, leer verder` op woensdag 3 juni 2009 in Amsterdam

‘Bouw door, leer verder’; beide heb ik hier gedaan: een project geo-pend en iets nieuws geleerd; het gebruik van een theodoliet.

‘Bouw door, leer verder’ is een initiatief van sociale partners in de bouw. Nieuwe leerlingen kunnen daardoor een opleiding krijgen en vakvolwassen werknemers kunnen worden bijgeschoold. Een monu-ment voor de bereidheid van de sector om ook nu het tegenzit, te in-vesteren in de toekomst; in jongeren en kennis.

‘Bouw door, leer verder’; ik zou willen dat het een bemoedigende kreet wordt voor de hele economie; we gaan door, we investeren in de toekomst, we gaan niet bij de pakken neer zitten. Bemoediging hebben we nodig. We zitten in de ernstigste financiële en economische crisis sinds de jaren dertig; vermoedelijk de ernstigste crisis die wij in ons leven zullen meemaken. Steeds meer mensen beginnen dat te voelen, ook al is het voor velen nog niet zichtbaar. Vermogens zijn verdampt, bedrijvigheid loopt hard terug, werkloosheid loopt snel op. Wat verlo-ren gaat aan krediet, werk en werkgelegenheid is niet een-twee-drie terug. En krediet en werk zijn de materialen waaruit toekomst ge-bouwd wordt.

We komen hieruit. Maar het zal niet vanzelf gaan. Inzet én geest-kracht, daar komt het op aan; bouw door, leer verder. We hoeven niet lijdzaam te gaan wachten totdat anderen de problemen oplossen; we hebben de mogelijkheden om ontwikkelingen te keren en de toekomst zeker te stellen, laten we die gebruiken. Eén daarvan is uw stem mor-gen in de Europese verkiezingen; denk daaraan.

Een ander is: samenwerking; binnen sectoren, tussen sociale partners, met de overheid. Als u mevrouw Jongerius, de heer Hermans en mij zo gedrieën ziet samenwerken met een theodoliet, weet u: hier wordt iets groots verricht. U zag wellicht dat wij weinig ervaring hebben bij het openen van iets; wij sluiten namelijk vooral dingen: sociale akkoorden. Maar ook in de polder is het zaak solide en waterpas te bouwen; en bij gebrek aan een betrouwbare ‘theodoliet voor polderaars’, moeten we het doen met het timmermansoog en vertrouwen.

Bouw door, leer verder, het is de beste aanpak die we hebben. Door-gaan met bouwen en de tijd die we overhebben, gebruiken om vak-mensen bij te scholen en nieuwe vakmensen op te leiden. Als straks de economie weer aantrekt zullen we het moeten hebben van kennis en vaardigheid. We moeten nu investeren in de scholing van wie we straks hard nodig zullen hebben.

Versta mij wel, scholen is niet alleen voor als er minder werk is; het is een investering die vitaal is, ook als de economie groeit. Investeren in kennis, scholing en inzetbaarheid is structureel van belang. Wat dat betreft zie ik velen die dankbaar gebruik maken van deeltijd-WW of werktijdverkorting om de tijd te nemen hun processen door te lichten, te verbeteren, werknemers multi-inzetbaar te maken, hun kennis te verhogen, het contact met cliënten te verbeteren.

Werkgevers en werknemers zelf zijn in de eerste plaats verantwoorde-lijk voor scholing. Dit project laat zien dat zij die verantwoordelijkheid ook nemen. De overheid kan dat echter bevorderen. Afgelopen vrijdag heeft het kabinet de middelen gevoteerd die beschikbaar zijn voor on-dersteuning van scholing, het certificeren van vaardigheden en het begeleiden van mensen die hun baan dreigen te verliezen. In dat kader wordt een scholingsbonus geïntroduceerd. Ik weet dat bonussen op dit moment wat minder in het gehoor liggen, behalve bij Albert Heijn, maar deze bonus moet bevorderen dat werknemers die hun baan drei-gen te verliezen door middel van scholing snel weer aan de slag kun-nen bij een andere werkgever. Werkgevers worden gestimuleerd om deze werknemers die nog niet over de juiste kennis en kunde beschik-ken in dienst te nemen en om te scholen. Ze komen dan in aanmerking voor een subsidie van de helft van de scholingskosten, met een maxi-mum van € 2500. Het gaat om een tijdelijke regeling waarvoor ik dit jaar ongeveer € 20 miljoen wordt gereserveerd en volgend jaar ruim € 50 miljoen.

Op die wijze zetten we stappen vooruit; ‘bouw door, leer verder.’ Ie-der vanuit eigen verantwoordelijkheid, maar met een gemeenschappe-lijk doel: het stimuleren van scholing en het voorkomen van werkloos-heid. Zo bouwen we samen aan toekomst.

Ik dank u voor uw aandacht en wens alle betrokkenen bij het project ‘Bouw door, leer verder’ veel succes.