Slimmer organiseren leidt tot veel korter wachten in jeugd-ggz

Deze uitkomst van het project ‘Versnelling in de jeugd-ggz’ is vastgelegd in een handboek waarmee de sector nu verder aan de slag kan. Het handboek is vandaag aangeboden aan André Rouvoet door Ronald Gorter, directeur van het Fonds Psychische Gezondheid, subsidiegever van het project.

Minister Rouvoet: 'De resultaten zijn echt spectaculair. Het project toont aan dat er met slimmer organiseren een wereld te winnen is in de aanpak van de wachttijden. Het is nu aan de instellingen en de zorgverzekeraars om met deze veelbelovende resultaten aan de slag te gaan in hun eigen organisatie. Zo krijgen kinderen met psychische problemen sneller de hulp die zij nodig hebben.'

Ronald Gorter: 'Slimmer organiseren leidt niet alleen tot meer tevredenheid bij patiënten. Ook professionals geven aan dat hun werkplezier is toegenomen. Omdat zij meer aan hun eigenlijke werk toekomen: behandeling van kinderen met vaak ernstige psychische en gedragsproblemen. Met de doorbraakmethode kan de sector met bescheiden middelen een enorme stap voorwaarts maken.'

Duur intake 95% korter

De kinder- en jeugdpsychiatrie instelling Accare in Assen is een goed voorbeeld van het succes van de doorbraakmethode. De gehele diagnose wordt daar nu in één week gedaan, van intake tot volledig behandelplan. Dat heeft er toe geleid dat de duur van de intake met 95% is afgenomen. De duur van de wachttijd is 50% korter.

Klant centraal

In het project Versnelling in de jeugd-ggz hadden de psychiatrische teams zelf de regie over het vaststellen en doorvoeren van verbeteringen in de onderzoeks- en behandelprocessen. Het perspectief van de klant was bij alle verbeteringen leidend. Door op deze manier ‘van onderop’ te werken, is de betrokkenheid bij professionals hoog en zijn grootscheepse complexe veranderingen ‘van bovenaf’ niet nodig.