Oprichting Explosieven Opruimingsdienst Defensie

De verschillende explosieven opruimingsdiensten van de marine, landmacht en luchtmacht zijn vandaag samengevoegd tot de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD). Vanaf nu voorziet de EODD in de toenemende vraag naar explosieven opruimingscapaciteit. Tijdens de oprichtingsceremonie installeerde Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm, kolonel Ben Hendriksen als eerste commandant van de dienst.

De krijgsmachtdelen hadden tot nu toe eigen diensten, met als kerntaak het ruimen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Elke dienst had echter ook specifieke taken. Denk daarbij aan het verlenen van assistentie bij militaire vliegtuigcrashes (explosieven opruimingscommando Koninklijke Luchtmacht) en berging van militaire vliegtuigen, of het opsporen van vermoede explosieven in zee (Duik- en Demonteergroep van de marine). Sinds 1973 heeft de explosieven opruimingsdienst van de landmacht ook het ruimen van Improvised Explosive Devices (IED’s, geïmproviseerde explosieven) binnen Nederland als taak.

Bundeling taken
Al deze taken zijn nu gebundeld in de nieuwe EODD. Deze opereert nu nog niet vanuit een centrale locatie, maar is vanaf 2011 volledig inzetbaar vanuit Soesterberg en Den Helder. De EODD zal bestaan uit een grondgebonden compagnie en een maritieme compagnie. Gezamenlijk leveren zij explosieven opruimingscapaciteit voor het opsporen en ruimen van alle soorten explosieven inclusief onderwaterwapens en explosieven onder water. Zij ondersteunen ook de marine bij duikgerelateerde werkzaamheden.

Kennis
Daarnaast komt er ook een kenniscentrum, waar gerelateerde kennisproducten worden verzameld en ontwikkeld, en een school die de munitiegerelateerde en opleidingen voor de dienst verzorgt.