Staatssecretaris Huizinga reikt prijzen uit voor 9292 wedstrijd ‘Bouw de ultieme OV Navigator’

Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag aan de 17-jarige scholier Herman Banken de winnende prijs uitgereikt voor het maken van de ‘ultieme OV Navigator’. Hij was een van de drie genomineerden die door de jury van de 9292-wedstrijd ‘Bouw de ultieme OV Navigator’ was uitgekozen. Een vierde inzending kreeg van de jury een eervolle vermelding.

De programmeerwedstrijd is door het informatienummer 9292 gestart om de behoefte van de moderne reiziger beter aan te laten sluiten aan de technische mogelijkheden en kansen rondom de mobiele informatie. Met deze wedstrijd vroeg 9292 aan studenten, die veel reizen door het hele OV-netwerk, in de huid van de moderne reiziger te kruipen. En op zoek te gaan naar slimme reisoplossingen die verder gaan dan alleen het OV. Doel: als gebruiker de ultieme OV-(web)applicatie verder vormgeven. Dit jaar hebben 28 teams zich aangemeld, 22 teams hebben zich ingeschreven en in betrekkelijke korte tijd hebben 13 teams een actieve bijdrage geleverd. Hieruit zijn 6 applicaties uitgekozen en beoordeeld.

Actuele reisinformatie
Voor staatssecretaris Huizinga is goede reisinformatie voor en ook tijdens de reis onmisbaar. ,,Ik ben er van overtuigd dat er een reisplanner met actuele informatie komt, die het hele land bestrijkt en die nuttig is vóór de reis, maar ook tijdens de reis. Om dit goed voor elkaar te krijgen is de bouw van een landelijke databank vol reisinformatiegegevens voor de weg en het openbaar vervoer noodzakelijk. ’’ Om de actuele reisinformatie in Nederland naar hoger plan te brengen zowel voor de weg als het openbaar vervoer, komt het ministerie van Verkeer en Waterstaat met de Aanpak multimodale reisinformatie.

Winnaars
Staatssecretaris Huizinga heeft de prijzen samen met juryvoorzitter Gert Staal (directeur 9292) tijdens de bijeenkomst op De Haagse Hogeschool uitgereikt aan:

Nummer 1, Herman Banken, 17-jarige gymnasiast uit Woerden. Zijn applicatie voor I-phone viel op door de bedieningseenvoud en fraaie vormgeving. Student Robin Speijer werd tweede, ook met een I-phone applicatie inclusief GPS. De nummer 3, Sernin van de Krol, leverde een Windows Mobile C # applicatie op. Een eervolle vermelding was er voor het team Jorn Cruijsen en Elan van der Mijn, die zich weliswaar niet aan de opdracht hielden maar wiens inzending – een soort backoffice - van grote waarde is voor een vervolg van de wedstrijd.

De winnende inzending is per vandaag zichtbaar op mobiel.9292ov.nl. Een linkje leidt direct I-phone gebruikers naar de winnende applicatie.