Reservistenmonument bij NAVO

Bezoekers van het NAVO-hoofdkwartier in Brussel hebben het waarschijnlijk al opgemerkt. Naast de hoofdingang staat sinds kort een indrukwekkend monument ter ere van reservisten. De sculptuur heet ‘Reservist is twice a citizen’, naar een uitspraak van Winston Churchill.

Het monument werd onlangs onthuld ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van CIOR (Confédération Interalliée des Officiers de Réserve), het adviesorgaan door en over reservisten binnen de NAVO. Ongeveer 250 reserveofficieren uit 18 NAVO-landen, waarvan 120 uit Nederland, waren daarbij aanwezig.

Vasthoudende rol

Het modern vormgegeven monument is uitgevoerd in stevig staal als metafoor voor de vasthoudende rol van reservisten door de jaren heen. Uit het kunstwerk stapt een militair, die daarmee zijn burgerprofiel achterlaat.

Nederland voorzitter

CIOR vertegenwoordigt 1,3 miljoen reserveofficieren in 34 deelnemende landen. Dat zijn alle NAVO-partners en diverse gelieerde landen. Het adviesorgaan valt onder het Military Committee, het hoogste militaire orgaan van de NAVO. Tot 2010 is Nederland voorzitter van CIOR.