Minister Verburg betaalt directe inkomenssteun in 2009 eerder uit

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zal de directe inkomenssteun anderhalve maand eerder uitkeren dan gebruikelijk. Zij doet dit vanwege de moeilijke economische situatie waarin de landbouwsector zich bevindt.

Dat heeft zij op de Informele Landbouwraad in Brno in Tsjechië met Europees Commissaris Fischer Boel afgesproken. Dit betekent dat boeren vanaf 16 oktober 2009 de volledige bedrijfstoeslag zullen ontvangen. Tot volledige uitbetaling kan worden overgegaan wanneer alle controles op de betalingen aan de ontvanger zijn uitgevoerd.

De geldende Europese regelgeving biedt de Europese lidstaten de mogelijkheid vanaf 1 december elk jaar directe inkomenssteun uit te betalen. Commissaris Fischer Boel had aangekondigd voorschotbetaling van 70 procent mogelijk te maken. Om onnodige uitvoeringslasten en administratieve lasten te voorkomen, ook voor ondernemers, heeft minister Verburg steeds ingezet op 100 procent vooruitbetaling. Hiervoor is nu een oplossing gevonden. Minister Verburg heeft de Europese Commissaris hiervan vandaag op de hoogte gesteld.

De betaling is opgebouwd uit een EU-deel van 70 procent en een nationaal deel in de vorm van een lening. Omdat de aanvragers vanaf 1 december recht hebben op het hele bedrag, bestaat het nationale gedeelte tot die tijd uit een lening.