Fusie ziekenhuis en zorgverzekeraar niet verbieden

Er hoeft geen wettelijk verbod te komen op fusies tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Kwaliteit, bereikbaarheid en betaalbaarheid van de zorg komen niet in het geding door fusies.

Dat blijkt uit het onderzoek van de commissie verticale integratie. Klink stuurde het eindrapport daarvan vandaag naar de Tweede Kamer.

Toezicht

Zorgaanbieders en zorgverzekeraars mogen in Nederland samengaan ('verticaal integreren'), zolang de kwaliteit, toegankelijkheid en concurrentieverhoudingen niet worden aangetast. Hierop wordt onder andere toezicht gehouden door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Zij toetsen de fusieplannen en besluiten of een fusie wel of niet plaatsvindt.

Keuzevrijheid

Uit het onderzoek blijkt ook dat het niet waarschijnlijk is dat de keuzevrijheid beperkt wordt door het instellen van een verbod. De kwaliteit van de zorgverleners moet inzichtelijk gemaakt worden, waardoor patiënten echt zelf kunnen kiezen.

Wettelijk niet haalbaar

Een verbod op samengaan is volgens de commissie geen oplossing voor de problemen die spelen op de zorgmarkt. Daarnaast is het wettelijk niet haalbaar om een verbod in te stellen, omdat een verbod in strijd is met het Europees recht en zelfs makkelijk te omzeilen is.

Klink en Bussemaker zullen later dit jaar inhoudelijk reageren op het onderzoeksrapport.