Bijleveld spreekt trotse professionals in de zorg, onderwijs, veiligheid

leraar

Veel professionals lopen in hun werk aan tegen bureaucratie en soms ook tegen agressie. Daardoor komen zij minder dan ze zouden willen toe aan hun eigenlijke werk. Dat neemt niet weg dat er genoeg leraren, verplegers, en agenten zijn die gewoon heel trots zijn op hun werk. Zo’n 150 ‘trotse’ professionals komen op 4 juni bijeen in de Haagse Schouwburg.

‘Beroepstrots, een ongekende kracht’

Staatssecretaris Bijleveld neemt hier het boek ‘Beroepstrots, een ongekende kracht’, onder redactie van Thijs Jansen, Gabriel van der Brink en Jos Kole, in ontvangst. In dit boek vertellen professionals en wetenschappers wat beroepstrots voor hen betekent, en hoe zij de verhouding met het management zien.

Er komen verschillende opinies naar voren over wat beroepstrots is. Opvallend is dat bijna alle professionals hun autonomie belangrijk vinden. Daarnaast blijken ze meer waardering te hebben voor het management in hun vak dan wel eens wordt gedacht. De aanname dat het inleveren van professionele vrijheid aan het management altijd ten koste gaat van de beroepstrots is daarmee onjuist. Integendeel, management en toezicht hebben ook geleid tot meer kwaliteit van de publieke sector, aldus de professionals. Wel is duidelijk dat efficiencywinst bij professionals nog maar beperkt te bereiken is binnen de eigen professionaliteit. Die winst is te behalen door minder en makkelijkere verantwoording. Dat kan door eenvoudiger kwaliteitssystemen en minder managementlagen.

Ongenoegen bij professionals kan niet worden verklaard vanuit regeldruk en administratieve lasten alleen, is een conclusie die wordt getrokken. Het ontstaat ook vanuit het gevoel niet serieus te worden genomen en uit een gebrek aan zeggenschap in de eigen organisatie en in het beleid. Oplossingen hiervoor moeten komen vanuit de politiek, maar ook van bestuurders, managers en de professionals zelf.

Professionals meer toe laten komen aan hun eigenlijke werk

Staatssecretaris Bijleveld zal in haar bijdrage aan deze dag van de Beroepstrots ingaan op de aanpak van het kabinet om professionals meer toe te laten komen aan hun eigenlijke werk. Zij presenteert daarbij de resultaten van de metingen die zijn gedaan naar administratieve lasten bij een huisarts, agent, leraar, schooldirecteur en verpleegkundige en gaat in op de aanpak van de meldingen die zijn gedaan op www.mijnechtewerk.nl.