Staatssecretaris Klijnsma start de campagne `Voorkom problemen, weet hoe het zit.nl`

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft woensdagochtend 3 juni om 9.00u de aftrap van de landelijke nalevingscampagne ‘Voorkom problemen, weet hoe het zit.nl’. De campagne moet burgers en werkgevers bewust maken van hun verplichtingen rondom het gebruik van voorzieningen in de sociale zekerheid. De start van de campagne vindt plaats op het Werkplein Den Haag Centrum.

Veel mensen in Nederland hebben te maken met het sociale stelsel, bijvoorbeeld als uitkeringsgerechtigde, als gepensioneerde of als werkgever. Naast het recht op een uitkering zijn er plichten aan verbonden. Belangrijk is dat de regels die gelden worden nageleefd. Meestal gaat dat goed. Soms is het ingewikkelder, of staan mensen er onvoldoende bij stil. Daarom probeert deze campagne die informatie over de verplichtingen makkelijker toegankelijk te maken voor burgers en werkgevers.

Staatssecretaris Klijnsma: ”We willen burgers en werkgevers die te maken hebben met het sociale stelsel bewuster maken van de verplichtingen die voor hen gelden. We gaan mensen helpen door informatie hierover toegankelijker en begrijpelijker te maken. Als je weet hoe het in jouw situatie zit, dan kun je problemen voorkomen. Zo houden we ook in toekomst draagvlak voor het sociale stelsel, dat we gedurende de afgelopen decennia zo goed hebben weten op te bouwen met elkaar.”

De campagne start met twee thema’s: ‘aan de slag met buitenlandse arbeidskrachten’ en ‘op vakantie met een uitkering’ . Iemand met een uitkering heeft veelal een maximum aantal vakantiedagen. Uitkeringsgerechtigden moeten immers beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Dat betekent ook dat vakanties gemeld moeten worden bij de uitkeringsinstantie. Doet de uitkeringsgerechtigde dat niet, dan kan hij of zij een boete riskeren.

Het thema ‘aan de slag met buitenlandse arbeidskrachten’ gaat in op het in- en uitlenen van buitenlandse arbeidskrachten door steeds meer werkgevers. Het is van belang dat werkgevers weten met welke meldplicht zij rekening moeten houden.

De campagne ‘voorkom problemen, weet hoe het zit.nl’ is een initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in samenwerking met UWV en de Sociale Verzekeringsbank. Ook de Belastingdienst en gemeenten doen mee aan de campagne. De campagne loopt tot en met 2011. Informatie staat op de website www.weethoehetzit.nl. Na de zomer starten de thema’s ‘bijverdienen met een uitkering’ en ‘samenleven en AOW’.

Niet voor publicatie: Het Werkplein Den Haag Centrum bevindt zich aan de Verheeskade 187 te Den Haag.

Geïnteresseerde journalisten worden verzocht zich aan te melden bij Jeantine Reiger, JReiger@minszw.nl of +31651716254