Regionale aanpak Actieplan jeugdwerkloosheid

Dertig grote regionale werkpleinen krijgen van het kabinet een centrale rol om het actieplan Jeugdwerkloosheid uit te voeren. Vandaag is het kabinetsbrede plan in de Ministerraad vastgesteld.

Het bij elkaar brengen van vraag en aanbod van vacatures voor jongeren moet beter. Ook komen er stageplaatsen voor jonge schoolverlaters die langer dan drie maanden thuiszitten. Per regio worden met alle betrokken partijen op het gebied van onderwijs, arbeidsmarkt en jeugdzorg convenanten afgesloten over bijvoorbeeld extra leerwerkplaatsen en stages voor jongeren. Voor alle maatregelen stelt het kabinet 250 miljoen beschikbaar.

Jongeren die niet makkelijk aan een baan komen, krijgen bijzondere aandacht. Ook zij moeten in tijden van economische crisis via opleiding, stage of baan aan de slag gaan en blijven. Daarom is er extra geld voor meer zorg en ondersteuning in en rond de school, en voor een opleiding met opvang voor leerlingen die permanent aandacht en toezicht nodig hebben. Daarnaast komt er een proef waarin jongeren door jeugdzorg begeleiding krijgen naar school of werk.