Actieplan tegen jeugdwerkloosheid

Het kabinet trekt 250 miljoen euro uit om jeugdwerkloosheid tegen te gaan. Jongeren worden langer op school gehouden, intensiever begeleid naar werk en er worden meer leerwerkplaatsen en stages voor jongeren aangeboden.

De dertig grote regionale werkpleinen staat centraal in de uitvoering van het actieplan Jeugdwerkloosheid. In de werkpleinen werken alle organisaties op het terrein van onderwijs en arbeidsmarkt samen.

Per regio worden convenanten afgesloten over extra scholing, leerwerkplaatsen en stages voor jongeren. Hiervoor stelt het kabinet 153 miljoen euro beschikbaar.

Daarnaast investeert het kabinet in extra leerwerkbanen en stages en een 'matching-offensief'. Daarbij worden de vraag van werkgevers en de beschikbaarheid van jongeren op elkaar aangesloten. Onder meer hiervoor worden 200 jongeren ingezet als junior-werkcoaches bij het UWV.

Kwetsbare jongeren

Het kabinet wil ook extra inspanningen voor kwetsbare jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

40 miljoen euro wordt ingezet voor meer zorg en ondersteuning in en rond de school, en naar een opleiding met opvang voor leerlingen die permanent aandacht en toezicht nodig hebben.

Daarnaast wordt geïnvesteerd in een proef om jongeren vanuit de jeugdzorg actief te begeleiden naar school of werk.

Eerder bericht