Wijziging organisatie- en mandaatbesluit directoraat-generaal voor Fiscale Zaken

Besluit van 17 april 2009, kenmerk DGFZ/2009/002; Stcrt. nr. 94

De directeur-generaal voor Fiscale Zaken,

Gelet op artikel 11 van het organisatie- en mandaatbesluit ministerie van Financiën;

Gehoord de Ondernemingsraad directoraat-generaal voor Fiscale Zaken;

In overeenstemming met de secretaris-generaal;

Besluit:

Artikel I

Het Organisatie- en mandaatbesluit directoraat generaal voor Fiscale Zaken wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt gewijzigd als volgt:

1. Het tweede lid komt te luiden:
2. Een van de directeuren van het directoraat-generaal voor Fiscale Zaken is tevens de plaatsvervangend directeur-generaal voor Fiscale Zaken.
2. Het derde lid komt te luiden:
3. In de bij dit besluit behorende bijlage 2 wordt vastgesteld welke directeur tevens plaatsvervangend directeur-generaal is.

B

Artikel 5 wordt gewijzigd als volgt:

1. het derde lid onderdeel e. komt te luiden:
e. bezoldigingsbeslissingen op basis van artikel 8 BBRA en artikel 22a BBRA met uitzondering van de toekenning van incidentele beloningen voor bijzondere prestaties;
2. In het vierde lid wordt de zinsnede “de voorzitter en de leden van het managementteam Personele en Financiële diensten van de directie Bedrijfsvoering & Communicatie” vervangen door: de leden van het managementteam Personele en Financiële diensten van de directie Bedrijfsvoering.
3. Het vijfde lid wordt als volgt gewijzigd:
a. in onderdeel f. wordt “wijziging van salarisschaal” vervangen door: toekennen extra periodieke verhoging;
b. in onderdeel g wordt “incidentele beloning voor bijzondere prestaties” vervangen door: onthouden van een periodieke verhoging;
c. in onderdeel h wordt “korting bezoldiging bij arbeidsongeschiktheid” vervangen door: wijziging van salarisschaal;
d. in onderdeel i wordt “toekenning gratificatie bij ambtsjubileum” vervangen door: incidentele beloning bij bijzondere prestaties;
e. in onderdeel j wordt “ontslag” vervangen door: korting bezoldiging bij arbeidsongeschiktheid;
4. In het zevende lid wordt “de Directie Bedrijfsvoering & Communicatie” vervangen door: de directie Bedrijfsvoering;
5. In het achtste lid wordt “de Directie Bedrijfsvoering & Communicatie” vervangen door: de directie Bedrijfsvoering;

Artikel II

Bijlage 1 bij het Organisatie- en mandaatbesluit directoraat generaal Fiscale Zaken wordt vastgesteld in de nieuwe versie zoals bij dit wijzigingsbesluit is gevoegd.

Artikel III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot 1 april 2009.

DE DIRECTEUR-GENERAAL VOOR FISCALE ZAKEN,

Mr. drs. T.W. Langejan

Toelichting

In dit wijzigingsbesluit zijn enkele aanpassingen opgenomen die betrekking hebben op het plaatsvervangend directeur-generaalschap en de bevoegdheden van directeuren.

Tot nu toe was de functie van plaatsvervangend directeur-generaal gekoppeld aan de functie van directeur Algemene Fiscale Politiek (AFP). De wijziging (artikel 1) houdt in dat de functie van plaatsvervangend directeur-generaal ook aan andere directeursfuncties binnen het directoraat-generaal kan worden gekoppeld. Dit biedt meer flexibiliteit. In bijlage 2 van het Organisatie & Mandaatbesluit wordt aangegeven welke directeur op enig moment tevens plaatsvervangend directeur-generaal is.

De aanpassingen in artikel 5 houden een verruiming in van het mandaat aan directeuren op het gebied van bedrijfsvoering ten opzichte van de oude situatie. Dit artikel is nu gelijkluidend met die in de organisatie- en mandaatbesluiten van de andere directoraten-generaal.

Ten slotte is het besluit aangepast op de naamswijziging van de directie Bedrijfsvoering & Communicatie.

De wijzigingen in bijlage 1 zijn een gevolg van het opheffen dan wel samenvoegen van afdelingen en wijzigingen in de taken.


Bij de directie Directe Belastingen wordt de afdeling Toeslagen opgeheven en worden de taken overgedragen naar de afdeling Formeel Recht en Invordering. Doordat de kapitaalbelasting enige jaren geleden is afgeschaft, komt deze taak bij de afdeling Winst te vervallen.
Bij de directie Douane en Verbruiksbelastingen worden de afdeling Algemeen douanebeleid en externe betrekkingen en de afdeling Douanerecht samengevoegd tot één afdeling Douane.
De afdeling Omzetbelasting, assurantiebelasting en overdrachtsbelasting is niet meer belast met de taken op het gebied van grondwater- en leidingwaterbelasting en afvalstoffenheffing. Deze taken zijn overgegaan naar de afdeling Accijns, verkeer en milieu.
Als onderdeel van de uitvoering van de taakstelling Balkenende IV is het vormen en de uitvoering van uitvoeringsbeleid ten aanzien van de militaire organisaties (met inbegrip van de toepassing art 39 AWR) als taak van de directie Internationale Fiscale Zaken overgedragen aan het directoraat-generaal Belastingdienst.