Fietsen in Amersfoort aan zee

Beelden van kinderen, liggend op strandstoelen en van een reddingsboot in het zand.
Commentaarstem: Badgasten op strandstoelen en een reddingsbrigade. Het leek even alsof staatssecretaris Huizinga een bezoek bracht aan een kustplaats.
Beeld zoomt in op de voeten van de staatssecretaris die met haar nette schoenen door het strandzand loopt.

Commentaarstem: Toch stond ze midden in het land in Amersfoort. Als Nederland helemaal niets meer zou doen aan waterbeleid, dan zou de kustlijn in de toekomst hier komen te liggen.
Animatie met kaart van Nederland met daarop een lijn die langs Breda, Amsterfoort, Zeewolde en Meppel loopt. Het land ten westen van de lijn kleurt blauw als teken dat dit gebied onderwater komt te staan als we niets meer zouden doen aan waterbeleid.

Commentaarstem: Overigens net als duizenden jaren geleden, want het duingebied in Amersfoort is er nog.
Beeld van het stuifzandgebied bij Amersfoort.

Staatssecretaris Huizinga: ‘Als het aan mij ligt gaat het nooit weer gebeuren. Die duinen waren heel mooi: ik ben opgegroeid op de Amersfoortse berg. Dat is allemaal heel prachtig, maar als het aan mij ligt en als het aan het kabinet ligt dan blijft de zee ver weg bij Amersfoort. Dan zorgen we ervoor dat we onze veiligheid goed op orde hebben en dat ook met de komende klimaatverandering we daar klaar voor zijn. En dat de zee blijft waar we hem graag hebben: waar die nu is, maar niet verder ons land in.’

Fragment uit televisiespotje Nederland leeft met water, waarbij kinderen vanaf een drijvend vlot in de vorm van Nederland in het water springen.
Commentaarstem: Het bezoek van de staatssecretaris maakt deel uit van de campagne Nederland leeft met water.

Beelden van gepimpte fietsen met rubberen laarzen en peddels aan het achterrekje en zwemvliezen aan de trappers. Aansluitend beeld van staatssecretaris die een prijs uitreikt aan meisje met een zwembril op haar hoofd.
Commentaarstem: Kinderen konden hun fiets oppimpen als waterfiets. De mooiste kreeg een prijs.

Beelden van de staatssecretaris die een startlint doorknipt en stukje met de deelnemers opfietst.
Commentaarstem: Daarna gingen de fietsers op weg om in het bosgebied van de provincie Utrecht langs de denkbeeldige kustlijn te rijden.