Jaarverslag ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voldoet aan gestelde eisen

De Algemene Rekenkamer heeft de financiële bedrijfsvoering van SZW gecontroleerd. Het jaarverslag van het ministerie van SZW voldoet aan de gestelde eisen. Op vier punten heeft de Algemene Rekenkamer nog opmerkingen. Dit betreft de doelmatigheid van de re-integratie instrumenten, de kwaliteit van het financieel beheer en administratieve onzorgvuldigheid.

De doelmatigheid van re-integratieinstrumenten heeft de aandacht van SZW. In het Plan van Aanpak Re-integratie dat op 16 september 2008 naar de Tweede Kamer is gezonden, is opgenomen dat SZW samen met UWV en gemeenten het inzicht in de doelmatigheid gaat vergroten. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen re-integratie direct gericht op werk en re-integratie gericht op het verkleinen van de afstand tot de arbeidsmarkt via maatschappelijke activering en zorg. De staatssecretaris heeft toegezegd de vaste kamercommissie SZW over de uitvoering van het Plan van Aanpak voor het zomerreces te rapporteren.
Ook aan het verbeteren van het financieel beheer wordt gewerkt. De minister heeft aan de Algemene Rekenkamer laten weten dat hij in 2009 verder zal gaan met de verbeteringen aan het financieel beheer om de onvolkomenheden weg te nemen. Aan de verbeteringen ligt een plan ten grondslag. Aan de aanbeveling om vaker tussentijds een toets op de plausibiliteit van de budgetten uit te laten voeren, is voldaan.
Wat betreft de effectiviteit van het handhavingsbeleid geeft de minister aan dat nieuwe meetmethoden worden ontwikkeld. Over de voortgang zal de minister in september 2009 aan de Tweede Kamer rapporteren