Integraal indiceren: één aanvraag bij één loket

Voor een kind dat speciaal onderwijs, AWBZ-zorg en/of jeugdzorg nodig heeft, hoeven ouders vanaf eind 2009 nog maar bij één loket een aanvraag in te dienen. In alle provincies en stadsregio’s hebben de betrokken instanties daarover werkafspraken gemaakt.

Op dit moment kunnen ouders al in grote delen van Nederland een gecombineerde aanvraag indienen voor verschillende vormen van zorg die hun kind nodig heeft. Dankzij afspraken tussen Bureaus Jeugdzorg (BJZ), Centra voor Indicatiestelling Zorg (CIZ) en de Regionale Expertise Centra (REC) hoeven ouders niet steeds opnieuw hun verhaal te doen, maar dienen zij de aanvraag bij één loket in. Dit leidt tot een sneller besluit over de aanvraag, en de ouders ontvangen in één pakket alle indicaties waar hun kind recht op heeft.

Verwerkingstijden korter

In een brief aan de Tweede Kamer geeft minister Rouvoet per provincie en stadsregio weer hoever men is met het invoeren van de gemaakte werkafspraken over integraal indiceren. Provincies en stadregio’s leveren een constructieve bijdrage om de invoering goed te begeleiden. Dat heeft er onder andere toe geleid dat de verwerkingstijden korter zijn geworden in regio’s waar integraal indiceren al echt werkt. ‘Daar doen wij het voor!’, aldus de minister in zijn brief.