Cruciale aanbesteding Rijksmuseum rond

De renovatie van het hoofdgebouw van het Rijksmuseum is met succes aanbesteed, zonder dat er extra geld bij hoeft.

Daarmee is een essentiële stap gezet in de verbouwing van het Rijksmuseum. Dat heeft minister Plasterk - mede namens minister Van der Laan (WWI) - de Tweede Kamer laten weten.

Voor de uitkomst is geen extra geld nodig, en er is geen tijd verloren gegaan met de onderhandelingen. De huidige aanbesteding kost 87 miljoen euro minder dan het vorige bod, dat de minister vorig jaar onaanvaardbaar heeft verklaard.

De nieuwe aanbesteding was nodig omdat vorig jaar de aanbesteding van de verbouwing van het gehele Rijksmuseum tot een onacceptabele uitkomst leidde. Het bod van de enige aannemer die zich toen meldde lag ver boven het budget, waarop de aanbesteding is afgebroken en is opgesplitst in zeven percelen. Van deze zeven zijn er nu zes aanbesteed. Eén perceel (restauratie van de Villa en Teekenschool) is in de planning naar achteren geschoven. Hiervoor hebben zich twaalf gegadigden gemeld.

Toen dit voorjaar bleek dat het bod voor de renovatie van het hoofdgebouw (het zogeheten perceel 5) boven de begroting lag, zijn de Rijksgebouwendienst en de aannemer onderhandelingen begonnen. Die hebben ertoe geleid dat het perceel is aanbesteed. Minister Plasterk komt in de brief aan de Kamer dan ook tot de conclusie dat het besluit om vorig jaar het bod van de vorige aannemer onaanvaardbaar te verklaren, achteraf een goed besluit is geweest.

Door de vertraging die het project in een eerder stadium heeft opgelopen gaat de geplande huurverhoging later in, waardoor het geld dat hiermee wordt bespaard kan worden ingezet voor de verbouwing. Ook is er bij andere aanbestedingen op het budget ingelopen, en wordt er gebruik gemaakt van reserves. Hierdoor heeft het totale financiële kader kunnen groeien tot 366 miljoen, zonder dat er extra geld bij hoeft.

Naar verwachting kan het Rijksmuseum in de eerste helft van 2013 weer open. Tot aan de heropening van het hoofdgebouw toont het Rijksmuseum in de Philipsvleugel ruim 400 topstukken uit de Gouden Eeuw waaronder schilderijen van Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Frans Hals, en presenteert het zijn collectie op 121 plaatsen in de wereld.