Antwoorden op kamervragen van Omtzigt en Sterk over stopzetting van het project begeleide omgangsregeling in Twente

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

JZ-K-U-2925962

19 mei 2009

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u, mede namens de minister van Justitie, de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Omtzigt en Sterk (beiden CDA) over stopzetting van het project begeleide omgangsregeling in Twente (2009Z06516).

Hoogachtend,
de Minister voor Jeugd en Gezin,

mr. A. Rouvoet

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het feit dat het project begeleide omgangsregeling in Twente mogelijk wordt stopgezet door de gemeentes?1

Antwoord 1

Ja

Vraag 2

Deelt u de mening van wethouder Oude Alink van de gemeente Hengelo dat dit project succesvol is?

Antwoord 2

De methodiek die gebruikt wordt in het project is nog niet onderzocht op effectiviteit en is dus ook niet opgenomen in de databank effectieve jeugdinterventies. Ik kan derhalve geen oordeel vellen over de begeleide omgangsregeling zoals die in Twente functioneert.

Vraag 3

Is er een rol weggelegd voor de Centra voor Jeugd en Gezin en dus de gemeentes om handreikingen te geven om ernstige gevolgen van scheidingen te voorkomen?2

Antwoord 3

Gemeenten hebben de taak om zorg te dragen voor preventief aanbod van opvoed- en opgroeiondersteuning. In dit kader moeten zij ook een passend aanbod creëren voor de vraag die er lokaal leeft bij jeugdigen en hun ouders om nadelige gevolgen van scheidingen zoveel mogelijk te voorkomen. Welk aanbod dat is, van Humanitas of enig ander initiatief, is aan de gemeenten.
Het ligt voor de hand dat de Centra voor Jeugd en Gezin hierbij een rol spelen.

Vraag 4

Bent u bereid de wethouders van de drie grootste Twentse gemeentes publiekelijk aan te spreken op de invulling van hun taak?

Antwoord 4

In de richting van alle gemeenten geef ik publiekelijk aan dat zij een taak te vervullen hebben in de ondersteuning van ouders en jeugdigen die met scheiding te maken krijgen, en daarmee ook rond omgangsbegeleiding.
Ik heb geconstateerd dat de gemeente Hengelo samen met de andere Twentse gemeenten beziet hoe zij die verantwoordelijkheid op dit terrein kunnen vormgeven en ga er van uit dat zij erin slagen om daar een passende invulling aan geven.

1) TC Tubantia; 28 maart 2009: «Crisis treft ook hulp gescheiden ouders».
2) Speech minister voor Jeugd en Gezin bij de uitreiking van het rapport «nieuwe gezinnen», «een op de drie kinderen in problemen door echtscheiding, 4 september 2008».