Jaarbericht DJI 2008: Meer samenwerken met ketenpartners

Jaarbericht DJI 2008: Meer samenwerken met ketenpartners

Persbericht | 16-05-2009

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Justitie heeft in 2008 samen met de ketenpartners belangrijke stappen gezet gericht op het terugdringen van recidive door een persoonsgerichte aanpak en goede nazorg. Zo werken alle penitentiaire inrichtingen sinds vorig jaar samen met de reclasseringsorganisaties bij de voorbereiding van gedetineerden op hun terugkeer in de samenleving. Ook binnen de sector Justitiële Jeugdinrichtingen zijn de samenwerkingsverbanden met ketenpartners als de Raad voor de Kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg verder versterkt. Dat staat in het DJI-jaarbericht 2008 dat staatssecretaris Albayrak van Justitie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het terugdringen van recidive is een gemeenschappelijk doel van DJI en haar ketenpartners. Vanaf het moment dat een gedetineerde zijn straf moet uitzitten, begint ook de voorbereiding op zijn terugkeer in de maatschappij. Om de kans op succes daarbij te vergroten, werkt DJI nauw samen met uiteenlopende ketenpartners, zoals de reclassering, gemeenten, het Openbaar Ministerie en de geestelijke gezondheidszorg. In het programma Terugdringen Recidive werken sinds 2008 alle penitentiaire inrichtingen samen met de reclassering bij de voorbereiding van gedetineerden op hun terugkeer in de samenleving. Voor een goede opvang na de detentieperiode heeft DJI bovendien alle gemeenten verzocht om een vast aanspreekpunt aan te stellen. Eind 2008 waren er in 377 van de 443 gemeenten contactpersonen voor de 200 medewerkers maatschappelijke dienstverlening die inmiddels zijn aangesteld in de PI's. In 2008 werd ook de Wet voorwaardelijke invrijheidstelling van kracht waardoor het Openbaar Ministerie voortaan voorwaarden kan verbinden aan de vervroegde invrijheidstelling van gedetineerden. DJI bekijkt op welk moment iemand in aanmerking komt voor voorwaardelijke invrijheidsstelling en adviseert het Openbaar Ministerie over de voorwaarden, zoals een alcoholverbod of een verplichte gedragscursus.

Naast de inspanningen gericht op het rerugdringen van recidive, ging ook het reguliere werk bij DJI door. Het jaarbericht geeft een overzicht van de verschillende activiteiten, waarmee DJI in 2008 bezig is geweest:

  • Het aantal mensen dat in 2008 voor korte of langere duur verbleef in één van de inrichtingen van DJI daalde van 78.548 in 2007 naar 72.306 in 2008.

  • DJI koopt sinds 2008 alle forensische zorg in voor volwassenen met een strafrechtelijke titel. In die contracten staan afspraken over onder andere tarieven, kwaliteitseisen en beveiligingsniveaus. Deze nieuwe vorm van inkoop leidt er toe dat patiënten zo snel mogelijk op een behandelplaats komen die aansluit bij hun specifieke zorgbehoefte.

  • DJI heeft in 2008 nieuwe gedragregels opgesteld. Deze drukken de kernwaarden uit die gelden voor gewenst gedrag van de DJI-medewerkers.

  • De Wet inrichting stelselmatige daders (ISD) maakt het sinds 2004 mogelijk om veelplegers voor een periode van maximaal twee jaar in te sluiten. In 2008 is gekeken hoe de ISD-maatregel kan worden verbeterd. Er is nu meer tijd voor het stellen van diagnoses waardoor mogelijke psychiatrische stoornissen eerder aan het licht komen.

  • In 2008 zijn de hoofdlijnen van een nieuwe organisatiestructuur voor het Gevangeniswezen vastgelegd die in de komende jaren geleidelijk zal worden ingevoerd. In de nieuwe vestigingsstructuur wordt het aantal managementlagen beperkt.

  • In 2008 is een begin gemaakt met het invoeren van één nieuwe basismethodiek waar alle jeugdinrichtingen in het land straks mee werken: YOUTURN. Het doel van YOUTURN is jongeren te helpen vaardigheden onder de knie te krijgen waarmee ze zelfstandig kunnen functioneren in de maatschappij.

  • Het Adviescollege Verloftoetsing TBS is begin 2008 van start gegaan. Het onafhankelijke college beoordeelt alle verlofaanvragen en adviseert daarover aan de staatssecretaris van Justitie. In 2008 heeft het adviescollege in totaal 1340 verlofaanvragen getoetst.

Zesde Nationale Open Dag DJI

Vandaag vindt de zesde Nationale Open Dag van DJI plaats. Deze dag staat in het teken van terugdringen van recidive door het doorbreken van criminale gedragspatronen. Staatssecretaris Albayrak geeft in PI De IJssel in Krimpen aan de IJssel het officiële startsein voor de Open Dag. Over het hele land bezoeken bijna 12.000 geïnteresseerden 59 justitiële inrichtingen. Het doel van de open dag is om bezoekers een indruk te geven van het leven en werken achter de muren van een gevangenis, tbs-kliniek of justitiële jeugdinrichting.

Meer informatie