Jaarverslag 2008: reële investeringen voor reële keuzes

In 2008 heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat belangrijke mijlpalen behaald om in Nederland vlot te bewegen en veilig te leven. Met de Spoedaanpak Wegen en 4,5 miljard euro extra investeringen in het spoor, wordt de komende jaren extra geïnvesteerd in harde infrastructuur. Treinen zullen op termijn spoorboekloos rijden en op 30 locaties aan de weg gaat de schop de grond in.

De Mobiliteitsaanpak vult de ambitie aan met 4 miljard boven op de nota mobiliteit. Waaronder 1 miljard voor regionaal openbaar vervoer. Om reizigers verder reële keuzes te bieden zijn verregaande fiscale voordelen voor verhuizen en thuiswerken geïntroduceerd.

Het kabinet heeft in 2008 besloten dat mainport Schiphol verantwoord mag doorgroeien tot 510.000 vliegbewegingen. Om aan de marktvraag te voldoen wordt met de regio bekeken hoe andere luchthavens ingezet kunnen worden. De mainport Rotterdam heeft in 2008 de start van de aanleg van de tweede maasvlakte gekend. Dit project kent een unieke geschiedenis waarin economische én milieubelangen elkaar in een constructieve dialoog hebben gevonden. Zo zijn de Voordelta en aangrenzende duingebieden aangewezen als natuurgebied.

Op het dossier van de kilometerprijs zijn in 2008 grote stappen gemaakt. Besloten is om de vaste belastingen af te schaffen. Ook is begonnen met de ontwikkeling van het systeem in het certificerings- en aanbestedingsproces. Voor de OV-chipkaart is in 2008 een aanvalsplan gepresenteerd. Hierin staan de stappen die leiden tot een verantwoorde introductie van de chipkaart. Rotterdam loopt hierin succesvol voorop met de OV-chipkaart als vervoersbewijs in de metro. In 2009 zullen andere OV regio’s en modaliteiten volgen.

De ambitie van het kabinet voor groei op het spoor werd in 2008 onder meer ingevuld met een gratis voordeelkaart voor ex-studenten. Ook is er een impuls gegeven aan enkele spoorlijnen om deze sneller renderend te laten zijn. Verder is een start gemaakt met de uitbreiding van fietsenstallingen, het aanbieden van reisinformatie op stations, verbetering van de wachtruimten en een treintraining voor senioren. Door deze maatregelen wordt reizen over het spoor aantrekkelijker.

Nederland leeft met water. Het ministerie heeft het Nationaal Waterplan gepresenteerd, waarin staat beschreven hoe ons land in de toekomst wordt beschermd tegen het water. Ook wordt hierin aangegeven hoe de kansen die het water biedt worden benut en hoe het kabinet werkt aan een goede waterkwaliteit. Het Nationaal Waterplan belicht verder hoe het ministerie omgaat met de adviezen van de Deltacommissie.

Voor vervoer over water is in 2008 62 mln euro beschikbaar gekomen voor quick-wins voor de binnenvaart. Al 34,6 mln van dit bedrag is in 2008 toegewezen. In de beleidsbrief zeevaart heeft het kabinet maatregelen geformuleerd voor een schone en veilige Noordzee, zodat Nederland een aantrekkelijk maritiem land blijft voor het bedrijfsleven.

In 2008 heeft het ministerie het programma Fileproof afgrond. In dit programma zijn veel praktische maatregelen opgenomen die weggebruikers hebben aangedragen om de doorstroming te verbeteren. Dit heeft 3,4 miljoen minder file uren opgebracht. Maar ook door de introductie van dynamische snelheden en het bouwen van 84 digitale infoborden boven de weg is de doorstroming in 2008 bevorderd.

Ook afgelopen jaar verongelukten er weer veel mensen in het verkeer. Gelukkig was dit aantal met 750 een stuk minder dan voorgaande jaren. Om dit aantal verder te doen dalen heeft het ministerie getest met het alcoholslot en drugstesten. Daarnaast wordt met de Educatieve Maatregel Gedrag asociaal gedrag in het verkeer bestreden. Jonge bestuurders met een slok op kunnen vanaf 2008 opkijken tegen een cursus die dit gedrag aanpakt. In het kader van praktische regelgeving is de APK frequentie gedaald, mogen er ook losse lampjes op de fiets gedragen worden en rijden auto’s met caravans vanaf 1 mei 90 km/u op de snelweg.

Nieuwe website

Op de nieuwe website www.verantwoordingsdag.nl vindt u achtergrondinformatie over Verantwoordingsdag, filmpjes, interviews en de publiekssamenvatting van het Financieel Jaarverslag van het Rijk, die ingaat op de economische en financiële ontwikkelingen over 2008. Daarnaast bevat het onderdeel "Resultaat voor u" voor specifieke doelgroepen (zoals automobilisten, gezinnen, ondernemers) informatie over de geboekte beleidsresultaten.

Verantwoordingsdag is altijd de derde woensdag van mei. Op die dag biedt het kabinet het Financieel Jaarverslag van het Rijk, de departementale jaarverslagen en de Verantwoordingsbrief officieel aan de Tweede Kamer aan.

Het verantwoordingsdebat met de Kamer vindt plaats op donderdag 28 mei. In dat debat zullen de minister-president en de vice-premiers namens de regering het woord voeren.