Van der Hoeven: Olympische Spelen bieden grote voordelen

Minister Van der Hoeven ziet grote voordelen in de organisatie van Olympische Spelen in Nederland. 'De Olympische ambitie zorgt dat we ons blijven ontwikkelen en dat we onze concurrentiepositie verstevigen'. Dat zei de minister woensdag 13 mei 2009 tijdens het congres De Olympische Ambitie op de universiteit van Tilburg.

Het sportevenement biedt volgens Van der Hoeven dé gelegenheid om te laten zien wat Nederland in huis heeft, zowel sportief als economisch. 'Alleen al door uit te spreken dat we de ambitie hebben om de Olympische Spelen binnen te halen, plaatsen we ons land in de schijnwerpers. Nederland is een ondernemend land vol potentie, lef en daadkracht. We hebben genoeg ambitie in huis, dat mogen we ook laten zien aan de rest van de wereld'.

Naam hoog houden

Nederlandse bedrijven hebben ook in de sport een naam hoog te houden, zo benadrukte de minister. Dat geldt niet alleen voor de klapschaats. Kunstgrasvezels, turntoestellen, kuipstoeltjes, dranghekken, sportdrank en sport- of zwemkleding komen ook vaak uit Nederland. Bovendien hebben verschillende Nederlandse bedrijven hun aandeel gehad in de organisatie van grote sportevenementen in het buitenland.

'Olympisch Plan'

Dinsdag 12 mei 2009 keurde het bestuur van NOC*NSF het 'Olympisch Plan' officieel goed, waardoor er nu gewerkt kan worden aan de totstandkoming van een officiële kandidaatstelling in 2016. Dat jaar beslist het kabinet of ze een mogelijke Nederlandse kandidat uur stelt voor de Olympische Spelen van 2028 zal ondersteunen. Het Rijk heeft inmiddels 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de verdere uitwerking van het Olympisch Plan 2028 van sportkoepel NOC*NSF.