Stationsgebied Utrecht duurzamer

Het Utrechtse stationsgebied gaat zich duurzaam ontwikkelen. Dat zijn minister Jacqueline Cramer, lokale overheden en het bedrijfsleven op 13 mei in Utrecht overeenkomen.

Groene gevels en daken, en een biowasmachine die warmte-koude opslag combineert met grondwaterreiniging. Dat zijn twee van de vele plannen die de partijen in twee intentieverklaringen vast hebben gelegd.

Biowasmachine
De biowasmachine is een combinatie van warmte-koude opslag en grondwatersanering. Het controleert de verspreiding van verontreinigingen in de bodem en stimuleert de biologische afbraak ervan. Het is een van de grotere versies van warmte-koude opslag in Nederland.

Samenwerking
Minister Cramer is blij met de inzet van Utrecht: 'Duurzaamheid is nu - naast economie, bereikbaarheid en leefbaarheid - een belangrijke doelstelling van het Utrechtse stationsgebied geworden. Ik wil Utrecht en de andere publieke en private partijen in het stationsgebied oproepen om samen die integrale benadering vorm te geven.'

Ondertekenaars
Naast minister Cramer ondertekenden de gemeente Utrecht en de provincie Utrecht, het hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, Corio, ProRail, NS en SenterNovem de twee intentieverklaringen.