Antwoorden op kamervragen van Leijten over fraude bij Meavita

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DMC-K-U-2928963

14 mei 2009

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over fraude bij Meavita (ingezonden 24 april 2009).

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht “Curator onderzoekt mogelijke fraude bij Meavita”? 1) Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord 1

Ik heb kennis genomen van het artikel “Curator onderzoekt mogelijke fraude bij Meavita”. Dat de curator onderzoek doet naar de situatie bij Meavita, is een normale gang van zaken bij een faillissement. Nadat een faillissement wordt uitgesproken en een of meer curatoren worden benoemd, zal de curator de eerste noodzakelijke maatregelen nemen. Daarna zal de curator onderzoek doen naar de schulden, bezittingen en inkomsten van de gefailleerde. Ook doet de curator onderzoek naar de oorzaken van het faillissement en onderzoekt hij of er kort voor de faillissementsuitspraak rechtshandelingen zijn verricht.
Op dit moment staat niet vast of Meavita schuldig is aan fraude. Het onderzoek van de curator zal hierover helderheid moeten geven.

Vraag 2

Erkent u dat het mogelijk wegsluizen en gegoochel met de gelden tussen BV’s van Meavita niet zou zijn gebeurd als u de zorggigant onder toezicht had gesteld? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid in de toekomst het onder toezicht stellen van zorginstellingen op de rand van faillissement wel te overwegen?

Antwoord 2

Zoals ook hiervoor gesteld: op dit moment staat niet vast of Meavita schuldig is aan fraude. Het onderzoek van de curator zal hierover helderheid moeten geven.

Ik ben de mogelijkheden aan het verkennen om tijdig(er) te kunnen signaleren dat er sprake is van financiële problemen bij een instelling (early warning). In de toegezegde brief “goed bestuur bij zorgaanbieders” zullen de minister van VWS en ik op dit onderwerp ingaan. Deze brief zal voor de zomer aan de Kamer worden gezonden. Wij zullen in genoemde brief ook ingaan op het onder toezicht stellen van zorginstellingen en het aanstellen van een bewindsvoerder.

Vraag 3

Welke rol heeft de Raad van Commissarissen in deze periode gespeeld? Bent u van mening dat hij hierover openheid van zaken moet geven?

Antwoord 3

Bij brief van 27 maart 2009 heb ik het College sanering zorginstellingen (CSZ) verzocht onderzoek te doen naar de oorzaken van de financiële problemen bij Meavita. Doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in de directe en indirecte oorzaken die ten grondslag liggen aan de financiële problemen van Meavita. Ik heb het CSZ verzocht een aantal aspecten bij het onderzoek te betrekken en in kaart te brengen, waaronder het functioneren van de ‘governance’. Hieronder valt tevens het functioneren van de Raad van Commissarissen. Medio mei verwacht ik de resultaten van het onderzoek.

Vraag 4

Bent u bereid het voorlopige faillissementsverslag van curator de heer S. - zeker ook ter voorbereiding van de hoorzittingen over Meavita in juni a.s. - aan de Kamer te sturen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 4

De curator is verplicht om periodiek een openbaar verslag uit te brengen aan de rechtbank. De verslagen van de curatoren inzake Meavita staan gepubliceerd op de websites van de curatoren (www.plasbossinade.nl en www.lagrolaw.nl) en zijn dus openbaar.

1) Skipr, 22 april 2009
http://www.skipr.nl/actueel/curator-onderzoekt-mogelijke-fraude-bij-meavita-26336.html