Luchtvaartveiligheid in Koninkrijk der Nederlanden onderzocht

De Internationale Burgerluchtvaart Organisatie (ICAO) heeft de definitieve resultaten van het onderzoek naar de luchtvaartveiligheid in het Koninkrijk der Nederlanden gepubliceerd. Het onderzoeksteam van ICAO heeft de drie landen binnen het Koninkrijk ieder apart beoordeeld. Voor het Nederlandse deel is het resultaat van het onderzoek uitstekend. Nederland staat hiermee in de top 6 van de wereld. De Nederlandse Antillen en Aruba scoren voldoende. Hiermee is het totaalresultaat van het Koninkrijk vergelijkbaar met het wereldgemiddelde.

Het onderzoeksprogramma van ICAO loopt sinds 2005 en bekijkt of de ICAO-lidstaten in staat zijn het veiligheidstoezicht op de luchtvaart uit te oefenen. Ook bekijkt het onderzoeksteam of de normen en eisen van ICAO op de juiste manier in de wet- en regelgeving van de lidstaat zijn opgenomen. Omgerekend naar een score op een schaal van 1 tot 10 scoort Nederland een 8,8, de Nederlandse Antillen een 5,2 en Aruba een 5,7. Het wereldgemiddelde ligt op 5,9 en het cijfer voor het Koninkrijk dat door ICAO bepaald is ligt op 5,4.

Nederland heeft volgens ICAO een goed georganiseerd luchtvaartveiligheidssysteem waarin de wet- en regelgeving op orde is. Het team oordeelt goed over het toezicht op de veiligheid van luchtvaartuigen en luchtvaartmaatschappijen en het uitgeven van brevetten aan luchtvaartpersoneel. Volgens het onderzoeksteam zou er meer aandacht aan opleiding en training van technisch personeel bij de overheid besteed kunnen worden. De inrichting en het gebruik van luchthavens en het geven van luchtverkeersleiding in Nederland voldoen aan de ICAO normen.

De resultaten voor Aruba liggen in het verlengde van die van Nederland. ICAO heeft de opmerking gemaakt dat de basiswetgeving niet op orde is. Inmiddels is in Aruba een aanpassing van de Luchtvaartwet door het parlement aangenomen, waardoor een deel van de bevindingen opgelost is. Verder constateert het onderzoeksteam een tekort aan toezichtpersoneel op het gebied van luchtverkeersdienstverlening. Voor de Nederlandse Antillen is geconstateerd dat er een redelijk systeem is opgezet voor wat betreft wet- en regelgeving, maar dat het daar vooral ontbreekt aan uitvoeringsprocedures en implementatie van de regelgeving.

In dit eindrapport van ICAO is ook het actieplan van de drie landen van het Koninkrijk opgenomen. In dit actieplan is aangegeven hoe de landen van het Koninkrijk de bevindingen van ICAO aanpakken. ICAO heeft dit actieplan beoordeeld en geaccepteerd. Het Koninkrijk ziet het ICAO onderzoek als een uitstekend instrument om het luchtvaartveiligheidssysteem verder te verbeteren. Met het oog op de toekomstige ontwikkelingen binnen het Koninkrijk dienen de resultaten van het onderzoek als basis voor verdere gesprekken met de Nederlandse Antillen en Aruba over de verbetering van de luchtvaartveiligheid in deze landen.