Antwoorden op kamervragen van Agema over het bericht dat het noodlijdende Limburgse ziekenhuis Oribis 1,7 miljoen euro kwijt is aan dure consultants

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DMC/K/U-2925556

11 mei 2009

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Agema aan minister Klink over het bericht dat het noodlijdende Limburgse ziekenhuis Orbis 1,7 miljoen euro kwijt is aan dure consultants.
(ingezonden 7 april 2009)

Vraag 1

Is het bericht waar dat het noodlijdende Limburgse ziekenhuis Orbis 1,7 miljoen euro kwijt is aan dure consultants terwijl het tot oktober bijna 500 medewerkers gaat ontslaan? 1)

De instelling heeft mij laten weten het genoemde bedrag niet te herkennen noch te kunnen reconstrueren. Wat aan de orde is dat de CFO zich aan het begin van zijn werkzaamheden, gedurende twee maanden, heeft laten bijstaan door een beperkt aantal consultants. Om snel grip op de zaak te krijgen. Aan de orde is verder dat gezien de onzekere situatie van Orbis een zevental reguliere functies tijdelijk (en in sommige gevallen op parttime-basis) wordt ingevuld door externen. Het is de bedoeling dat zij binnenkort plaats maken voor vaste medewerkers. Voor tijdelijke invulling door externen is gekozen omdat daarmee voorkomen wordt dat vacatures gedurende de werving onbezet blijven.

Vraag 2

Wat vindt u van dit stuitende soort decadentie en wat kunt u ertegen ondernemen?

Het betreft hier afwegingen van de instelling vanuit de uitgezette overlevingsstrategie waarvoor ik niet verantwoordelijk ben, maar die mij in dit niet per se onbillijk voorkomen.

1) www.limburger.nl, 5 april 2009: “Orbis is 1,7 miljoen kwijt aan consultants”