Scholen krijgen geld voor opleiding zij-instromer

Wegens grote belangstelling stelt minister Plasterk vanaf 11 mei een nieuwe aanvraagtermijn open voor de Lerarenbeurs voor scholing.

De regeling kent een aantal belangrijke verbeteringen, zoals de mogelijkheid voor vo- en bve-scholen om 19.000 euro subsidie te krijgen als zij een zij-instromer aannemen. Hiervoor is 6 miljoen euro beschikbaar, genoeg geld voor ruim 300 zij-instromers.

Om het voor leraren nog aantrekkelijker te maken om een opleiding te volgen, wordt het makkelijker om met een HBO bachelor uiteindelijk door te stromen naar een WO master. Tevens versoepelt de minister de studievoortgangseis voor bachelor- en masteropleidingen. Voortaan wordt de studievoortgang achteraf en niet meer tussentijds bekeken en krijgen leraren langer de tijd om hun opleiding af te ronden. Deze versoepelingen zijn ook van toepassing op leraren die al een Lerarenbeurs hebben.

De 19.000 euro subsidie voor zij-instromers is bedoeld om onder meer studieverlet en een opleiding tot bevoegd leraar te betalen. Zij-instromers zijn belangrijk omdat zij kwaliteiten van buiten het onderwijs in de school brengen. Uit onderzoek blijkt dat zij-instromers na hun opleiding in de meeste gevallen blijven werken in het onderwijs.

De Lerarenbeurs is een structurele maatregel uit het actieplan Leerkracht van Nederland om de professionaliteit van de leraar te bevorderen. Elke leraar kan gedurende zijn onderwijsloopbaan één keer in aanmerking komen voor een Lerarenbeurs om een opleiding te volgen waarmee bijvoorbeeld een hogere of andere bevoegdheid behaald kan worden. Dat draagt onder meer bij aan een verhoging van de kwaliteit van de lessen en aan een bredere inzetbaarheid van leraren. Bovendien vergroot het de loopbaanmogelijkheden van leraren.
Al 8.500 leraren ontvingen een Lerarenbeurs en van deze groep zet tweederde de beurs in voor een bachelor- of masterstudie.